NEVRIJEME

Dan nakon katastrofe u Gornjem Vakufu: Put do sela blokiran, manja klizišta zasad ne ugrožavaju kuće

Evakuirane porodice su na sigurnom kod rodbine i komšija, dostavili smo im hranu i ostale potrepštine

N. ČAUŠEVIĆ

4.2.2019

Brojni mještani općine Gornji Vakuf/Uskoplje su protekli vikend proveli u strahu od poplava, odrona i klizišta. Nažalost, kraj njihovim strahovanjima još nije došao.

Iz Civilne zaštite općine Gornji Vakuf/Uskoplje smo dobili informacije da se javljaju novi problemi i klizišta te da su oni na terenu i ne stižu pravovremeno odgovoriti na sve pozive zbog brojnih prijava.

- Stanje na klizištu u selu Borova Ravan je stabilno, obišli smo teren i možemo reći da je sve isto kao i jučer. Evakuirane porodice su na sigurnom kod rodbine i komšija, dostavili smo im hranu i ostale potrepštine. Oni se oporavljaju od šoka koji su jučer doživjeli, ali, na svu sreću, nije bilo povrijeđenih - kazao nam je Rasim Bilkan, pripadnik Civilne zaštite.

Pripadnici CZ su nakon obilaska klizišta nastavili obilazak terena te se trenutno nalaze na području sela Kozica. Put do ovog sela je od jučer blokiran za saobraćaj zbog predostrožnosti i opasnosti od odrona i klizišta. Međutim, jutros je voda potkopala put, pa je na tom mjestu propao asfalt te je put neprohodan.

Manje klizište se javlja i na lokalnim putevima Voljevac - Pridvorci, gdje je saobraćaj dozvoljen samo za male automobile, dok je zabranjen za kamione i autobuse.

U selu Duratbegović Dolac se, također, javilo manje klizište, koje direktno ne ugrožava kuće, ali u slučaju pogoršanja situacije bila bi potrebna intervencija Civilne zaštite.

Na području ove općine je postojala velika mogućnost od poplava, na više mjesta su se izlile pritoke Vrbasa i lokalni potoci, ali s obzirom na to da je kiša prestala padati, i voda se počela povlačiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.