ZENICA

Mještani Tetova: Valja sad na zimi biti bez krova nad glavom

Cijelu noć ispumpavali smo vodu koja je ušla u kuće, kaže Imamović

D. PAŠALIĆ

4.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Mještani Tetova kod Zenice još ne mogu sumirati štete uzrokovane jučerašnjim plavljenjem 40 stambenih objekata, a budući da su padavine nastavljene i danas, strah im se, kako kažu, uvukao pod kožu. 

Potpuni haos

Podsjetimo, usljed začepljenja kolektora otpadnih voda kompanije “Arcelor Mittal”, jučer su u ovom zeničkom naselju vladali potpuni haos i kolaps.

Mještani su ostali bez struje i vode, a posebno su bile potresne scene kada su mještani, prepušteni sami sebi, jedni druge evakuirali iz poplavljenih kuća.

Kako nam priča Hanumica Imamović, koja živi u Tetovu, iza njih je besana noć.

⁃ Cijelu noć ispumpavali smo vodu koja je ušla u kuće. Jučer je bio haos, ljudi su, maltene, bosi istrčavali iz svojih kuća. Mi nismo protiv “Arcelor Mittala”, međutim, oni su krivi za ovo. Opet, sve po jadnom narodu. Valja sad na ovoj zimi biti bez krova nad glavom, nemaš u šta ući - govori nam Imamović.

Podsjetimo, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, najavio je da će zadužiti Gradsko pravobranilaštvo i podnijeti tužbu protiv "Arcelor Mittala", međutim, mještani strahuju da će ovo biti samo još jedna populisitčka izjava u režiji prvog čovjeka grada.

U trenutku naše posjete Tetovu zatekli smo kamione kako sapiraju ogromno blato na ulicama, u avlijama, pa i u kućama, ali i brojne mještane kako tužno posmatraju posljedice poplava.

Među njima je i penzioner Mirsad Kovač, čija je kuća kompletna poplavljena i nemoguće je živjeti u njoj.


- Ne znam šta i kako dalje. Nemam gdje spavati, ostao sam bez ičega. U kući smo živjeli supruga, kćerka i ja, a sada ne znamo gdje i kako dalje, odakle namiriti štetu, renovirati kuću - govori on.

Osvrnuo se i na jučerašnje potresne scene kada su mještani spašavali jedni druge, kaže, koga god da su zvali, odgovor je bio isti – nismo mi nadležni.

- Niko nije htio doći. Koga god smo nazvali, kažu nam da nisu oni nadležni da zovemo nekog drugog. Vjerujte, stanje je bilo kao u ratu – govori Kovač.

Pošto se radi o plavljenju uzrokovanom začepljenjem kolektora otpadnih voda kompanije “Arcelor Mittal”, sve poplavljene kuće, njih 40-ak, potrebno je i dezinficirati.

Tri mjeseca

Trebat će im, kaže Kovač, minimalno tri mjeseca da dovedu stanje u kući za normalan život.

- Završili smo na ulici… Nek nam je Bog na pomoći – govori nam Kovač.

Pet naselja bez vode

Snabdijevanje pitkom vodom na području grada je uredno, uprkos znatnom zamućenju izvorišta Kruščica i Babina rijeka. Svi resursi JP “Vodovod i kanalizacije” angažirani su u punom kapacitetu kako bi se izbjegle redukcije. Usljed bujičnih nanosa, došlo je do značajnih oštećenja na vodovodnom sistemu.

Ipak, zbog kidanja vodovodnih linija privremeno je prekinuto snabdijevanje vodom potrošača u naseljima Vardište, Broda, Zacarina, Raspotočje i Tetovo.

Na ovim lokacijama su tokom jučerašnjeg dana izvršeni pripremni poslovi kako bi se danas pristupilo sanaciji i otklanjanju kvarova i uspostavilo uredno snabdijevanje vodom. Na ovim područjima osigurana je dostava pitke vode cisternom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.