MAGLAJ

Radislava Đurić najviše strahovala za stado ovaca, kuća Kemala Zeljkovića poplavljena sedmi put

N. Br.

5.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Maglajlije je nabujala Bosna podsjetila na prizore iz maja 2014. godine. U naselju Jelovac ponovno su poplavljene kuće porodica Zeljković i Delić. Kemalu i Fikreti Zeljković ovo je sedmi put da Bosna plavi kuću.

- Sve što smo stjecali 40 godina, izgubili smo 2014. Nismo se ni oporavili, opet poplava - rekao nam je Kemal te dodao:

- Hvala prijateljima koji su priskočili u pomoć da barem namještaj i stvari spasimo. Ništa se ne radi na prevenciji da se mi zaštitimo od plavljenja. Kako nam je, tako nam je.

Nisu spavali ni Esma i Fikret Delić.

- Hvala načelniku Mahmutagiću i Arifu vatrogascu, koji su nas obilazili cijelu noć. Ništa se ne radi na prevenciji, a čim kiša počne padati, mi strahujemo i gledamo koji će se alarm uključiti - priča nam Fikret dok čisti mulj oko kuće.

Nabujala Bosna u naselju Parnica "opkolila" je kuću Delić Vahrije i Alije.

- Familija nam je pomogla da spasimo stvari. Bila sam sretna kada sam vidjela da se voda počela povlačiti. Završilo se dobro - priča Vahrija.

I njoj su još svježa sjećanja na maj 2014.

- Strahujemo kada padaju kiša i snijeg - rekla je Radislava Đurić.

Najviše je strahovala za 50-ak ovaca koje su joj značajan izvor egzistencije.

- Pitala sam se kako ću spasiti ovce, šta ću ako mi Bosna odnese sijeno. Vatrogasci su pronašli kamion kojim smo ih trebali prebaciti na sigurno da je trebalo - dodala je Radislava.

Ispričala nam je da je, i pored svog straha, bilo i sreće. Naime, dok se ona borila kako će ih spasiti, jedna ovca ojanjila je troje janjadi. U Poljicu su mještani puni hvale za sve koji su ih obišli tokom protekle noći. Rade Maljenović je posebno zahvalio načelniku Mirsadu Mahmutagiću i vatrogascu Arifu Mujkanoviću.

- Hvala im što su osigurali kamion da spasimo ovce - naglasio je Maljenović.

Brojne Maglajlije sa gradskog mosta pratile su vodostaj Bosne, posebno oni čije su kuće uz samu rijeku.

- Strahota, pa hajde. Brzo je nadolazila i sjetio sam se svega što smo preživjeli 2014. Dobro je opet, samo nek' se nije ulila u kuću - ispričao nam je Ekrem Ustalić.

Na terenu su stalno pripadnici Štaba civilne zaštite, koji je u stalnom zasjedanju, Profesionalne vatrogasne jedinice i Policijske stanice Maglaj.

- Pratili smo stanje i donijeli odluku o potezima koje smo trebali poduzeti. Planirana je bila evakuacija najugroženijeg stanovništva. Na svu sreću, nivo Bosne počeo je opadati - ispričao nam je vatrogasac Arif Mujkanović.

Tokom dana dobila se neka okvirna slika o štetama.

- Poplavljeni je desetak kuća, a u prekidu je odvijanje saobraćaja na regionalnom putu Doboj - Zavidovići ispod gradskog mosta, u naselju Donji Ulišnjak te na području Bijele Ploče. Pod vodom je i južni ulaz u grad - referirao je Anto Maglica, rukovodilac Službe CZ-a.

Sistem zaštite od poplava državni je problem

- Na svu sreću, nije nam se ponovila 2014. - izjavio je načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

- Prevencija, kada je u pitanju rijeka Bosna, državni je problem jer nijedna općina u njenom slivu nije sposobna da to riješi, niti ima sredstava - istakao je on.

- Trenutno sumiramo štete i imamo volju da, ukoliko budemo mogli, pomognemo stradalim građanima - dodao je Mahmutagić.

Zbog trenutnog stanja na području općine nastava je prekinuta u područnim školama Bočinja, Ulišnjak i Bradići, koje pripadaju Osnovnoj školi „Maglaj“.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.