PORUKE

Alibašić: Posjeta pape Franje Emiratima važna za međureligijsku komunikaciju

S obzirom na iskustva osporavanja vjerskih sloboda te spoznaje da je to gorak osjećaj, ne možete voljeti ni svim svojim bićem pripadati sredini u kojoj vam savjest nije mirna, naglasio je

Ahmet Alibašić. Arhiv

Fena

5.2.2019

Profesor Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu Ahmet Alibašić posjetu pape Franje Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvu posjetu jednog Svetog oca Arapskom poluotoku, ocijenio je pozitivnom, naglašavajući da su međureligijska komunikacija, razumijevanje i saradnja naglašeno potrebni u svijetu. 

U izjavi za Fenu Alibašić kaže da, s obzirom na trenutak u kome se dešava, ta posjeta ima tri aspekta, a prvi je vjerska sloboda.

On pojašnjava da je dobro da ljudi imaju priliku živjeti svoju vjeru po nalogu vlastite savjesti uzimajući pri tome isto pravo drugih te ga s te strane raduje vijest o ovoj posjeti koja će sigurno mnogo značiti katolicima i drugim kršćanima u Zaljevu.

Kazao je da s obzirom na iskustva osporavanja vjerskih sloboda te spoznaje da je to gorak osjećaj, ne možete voljeti ni svim svojim bićem pripadati sredini u kojoj vam savjest nije mirna.

S druge strane, naveo je, međureligijska komunikacija, razumijevanje i saradnja su nam naglašeno potrebni u svijetu u kome su rasizam, ksenofobija, populizam i posebno islamofobija jako izraženi.

- Postoji, međutim, i bojazan da će i ova, kao i ranije papinske posjete autoritarnim režimima u Siriji, Egiptu, Mijanmaru i drugdje biti iskorištena za njihovo legitimiranje i zataškavanje kršenja ljudskih prava od strane tih režima. Takav ishod može osujetiti papa načinom na koji će nastupiti - zaključio je Alibašić.

Papa Franjo je u nedjelju stigao u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), a u videoporuci građanima UAE je kazao da je sretan što može otvoriti novu stranicu odnosa između religija, potvrđujući time da smo braća, iako različiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.