SARAJEVO Premijer Kantona Sarajevo

Forto: Znate li gdje sam bio za vrijeme masakra na Markalama

Ispričao gdje se nalazio kada je s agresorskih položaja na Mrkovićima ispaljena minobacačka granata kalibra 120 milimetara

A. Š.
05.02.2019 14:30

Obilježavanje godišnjice masakra na Markalama

Foto: Avaz.ba

Tokom obilježavanja 25. godišnjice masakra na Markalama premijer Kantona Sarajevo Edin Forto obratio se medijima i građanima te ispričao gdje se nalazio kada je s agresorskih položaja na Mrkovićima ispaljena minobacačka granata kalibra 120 milimetara.

- Svi oni koji su bili ovdje i koji su pratili šta se dešavalo u Sarajevu, tačno znaju gdje su bili u trenutku masakra. Ispričat ću vam gdje sam se ja tada nalazio. Bio sam 200 metara niže, na Čeki. Dogovorio sam se sa svoja četiri druga da idemo na piće. Jedan od njih, Kreha, upravo je došao s linije na Grbavici. Dobio je sljedovanje cigareta i rekao: „Dobio sam ove cigarete, hajdemo mi ovo na Markalama prodati, pa idemo na piće.“ I dok smo se tu okupljali, čula se eksplozija, a mi smo stajali kao da se ništa nije dogodilo. Međutim, nakon nekoliko minuta, počela su prolaziti vozila koja su u gepecima prevozila ranjene žrtve. Znate šta smo uradili tada? Rekli smo: "Sigurno je to tu negdje puklo, nećemo sada ići na Markale, hajdemo negdje drugo." Vratili smo se u svoj kvart. Tek smo poslije saznali šta se desilo. Ono što se uvijek možemo zapitati, vezano za sjećanje na ovaj događaj, jeste čime smo mi koji smo stajali 200 metara niže zaslužili da sada ovdje polažemo cvijeće, a ovi ljudi su poginuli ničim izazvani, civili, u potrazi za svakodnevnim potrepštinama. Ničim nismo to zaslužili. Zbog toga imamo jednu obavezu, da stvari nazovemo pravim imenom. Ovdje se dogodio fašizam. I mi se svakodnevno moramo boriti protiv fašizma – rekao je Forto.

NA VRH