ODLUČENO

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Himze Selimovića i ostalih za ratne zločine u istočnoj Bosni

Postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava na području općina Rudo, Višegrad, Goražde i Foča, od oktobra 1992. do novembra 1995.

Himzo Selimović. Arhiv

Fena

5.2.2019

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Ćamila Ramića, Mehmedalije Topalovića, Himze Selimovića, Ramiza Mićivode i Mustafe Stovraga, koji se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica Ramića, bivšeg načelnika sigurnosti Općinskog štaba TO Višegrad i pomoćnika komadanta za sigurnost Prve višegradske brigade Armije RBiH, Topalovića, nekadašnjeg pripadnika Armije RBiH, Selimovića, bivšeg pripadnika organa sigornosti IBOG-a i pomoćnika komadanta za sigurnost IBOG-a, Mićivodu, nekadašnjeg zamjenika komandira čete Vojne policije IBOG-a, i Stovraga, bivšeg pripadnika MUP-a RBiH, SJB Goražde - tereti za postupanje protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se terete za kršenje odredbi III Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima i Dopunskog protokola I, i to oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava na području općina Rudo, Višegrad, Goražde i Foča, od oktobra 1992. godine do novembra 1995. godine, i to prilikom sprovođenja ratnih zarobljenika VRS od mjesta Strmica do Brodara, općina Višegrad, u improvizovanom vojnom zatvoru Armije RBiH u Kaošticima, Međeđa, općina Višegrad, koji se nalazio u kući Nedžiba Hurema i u prostorijama Vojno-istražnog zatvora Istočno bosanske operativne grupe (IBOG) Armije RBiH, koji se nalazio u zgradi bivšeg ZOIL-a u Goraždu, saopćeno je iz Suda BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.