RAZGOVOR

Volfgang Petrič: Nova Evropska komisija mogla bi biti naklonjenija Srbima i Putinu

Balkan treba riješiti prije evropskih izbora

Petrič: Mlađi političari u BiH moraju se aktivirati

S. NUMANOVIĆ

6.2.2019

Status Kosova treba riješiti što prije, a Evropska unija morala bi organizirati neku vrstu “nad-Dejtona” kojim će od Bosne i Hercegovine napraviti funkcionalnu državu. Nova Evropska komisija mogla bi biti ne samo protiv standardnih zapadnih vrijednosti nego i s ljudima u njoj koji su vrlo naklonjeni prema Rusiji i Vladimiru Putinu, neka su od upozorenja koja u razgovoru za “Dnevni avaz” iznosi Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch), nekadašnji visoki predstavnik u BiH.  

Osvrćući se na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, datu novinarima u Beogradu prošle sedmice nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o tome da se “utjecaj Kosova ne prenosi na BiH”, kad je istaknuo da je to nemoguće, Petrič kaže:

Uspješan model

- Pa, svi znamo Dodika. Njega ne treba uzimati zaozbiljno sve dok su Amerikanci i Evropljani konzistentni u svom pristupu BiH. To je Dejton. Šta god mi mislili, taj sporazum jeste zaustavio rat, ali nije dao alate da BiH bude uspješna, funkcionalna evropska demokratija. I to je problem s kojim se Evropska unija mora nositi.

Ovo je povratak Balkana na globalnu igru moćnih. Ne mislim da će biti rata nego da se ovdje odlučuje hoće li se primijeniti rusko-kinesko-turski model autoritarnih vlada ili uspješni evropski model liberalne demokratije.

No, više ćemo znati nakon majskih izbora za Evropski parlament. Nova Evropska komisija mogla bi biti igralište sukoba između slabog EU pristupa i vrlo radikalno drugačijeg pristupa nove EK, gdje ćete imati mnogo jači utjecaj Rusije. Prvi put mogli bismo imati komesare koje šalju nacionalisti, populisti, krajnja desnica... Oni neće biti najjači, ali će biti utjecajni. Dakle, neprijatelje evropskih integracija iznutra ćemo gledati na djelu. Takva Komisija bit će za slabiju, a ne za jaču EU.

To neće biti bez posljedica i to me najviše plaši. Već oslabljena EU, zbog recesije i nesposobnosti da se reformira iznutra, bit će na snažnom udaru populista i ekstremnih desničara, čiji utjecaj raste.

To nije dobro za Balkan. Mi znamo da ovo znači jaču poziciju Srba. To je sasvim jasno. I tu nastupa Dodik. On vidi da je ovo prilika za njega da se etablira. Jedan političar koji je stranac, odjednom bi mogao postati faktor – upozorava on.

Raštrkane snage

Upitan kako, onda, Dodika ne uzimati zaozbiljno, on ističe da nije dovoljno da EU i Sjedinjene Američke Države brane svoje principe nego i da snage u BiH moraju progovoriti.

- One jesu raštrkane, ali imaju potencijal. Ovdje mislim na ljude poput Željka Komšića i drugih. Oni se moraju ujediniti i jasno početi govoriti šta hoće. Dakle, radi se o mlađim političkim generacijama. Znam ih dosta i smatram da moraju progovoriti – ističe Petrič.

Osvrćući se na stalne zahtjeve za teritorijalnim prekrajanjima na Balkanu, naš sagovornik kaže da su oni potpuno pogrešni.

- Teritorije uopće nisu odlučujući faktor i to se vidi iz svega što se dešavalo u posljednjih 25 godina po cijelom Balkanu.

Najveće migracije u Evropu nisu iz Sirije ili sličnih država nego s Balkana! Mladi, najbolji i najpametniji odlaze ne zato što žele biti Srbi, Hrvati, Bošnjaci... već zato što žele prosperitet. I svakog dana ih u sve većem broju vidim u Beču. Imali ste etničko čišćenje devedesetih, a sada imate ekonomsko čišćenje. Ljudi odlaze ne zato što žele nego zato što moraju kako bi preživjeli – ističe Petrič.

Nisam za razmjenu teritorija nego za veliki Dejton

- Sumnjam da je razmjena teritorija Kosova i Srbije realistična. Kad počnete ulaziti u detalje, vidite da je taj model veoma, veoma teško realizirati. Ali, čak i kad bi to bilo moguće, ako je to jedini put do šireg rješenja kojim će se staviti tačka na sve probleme na Balkanu 25 godina nakon ratova, onda neka bude.

Nikad nisam bio za takva rješenja, ali i tu opciju vidim samo kao dio šireg rješenja. Treba se napraviti sporazum kojim će se riješiti naslijeđe ratova s kraja prošlog stoljeća i region okrenuti prema ekonomskom napretku.

Govorim, dakle, o “velikom Dejtonu”, evropskoj verziji Kemp Dejvida. Okupite sve one koji su potpisali Dejton. Uključite Hrvatsku i Srbiju, koje su do sada zloupotrebljavale potpise. Samo su gledali svoju koristi, nikad nisu vodili računa o BiH kao državi. E, to se mora prekinuti!

Ako imate potpise Vučića, Putina, Amerikanaca... to bi bila velika stvar. Znam da zvuči preambiciozno, ali nema druge. Svaka druga alternativa je loša. A kao garant, tu mora biti i NATO – ističe Petrič.

Zašto je bitna BiH

- Bosna i Hercegovina je simbol tragedije s kraja prošlog stoljeća. Ona je i simbol bolje budućnosti Balkana u EU. Zato je ona kičma svakog rješenja balkanskih pitanja. O tome stalno pričam u Briselu, u glavnim gradovima država Unije. Sad je vrijeme da se problemi riješe. Što prije to uradimo, prije nego što se izabere nova Evropska komisija, to bolje – objašnjava Petrič.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.