ŠVICARSKA

Delegacija djece iz BiH održala sastanak s Komitetom UN-a u Ženevi

Avaz.ba

5.2.2019

Prvi put u historiji djeca iz Bosne i Hercegovine dobila su priliku da se obrate članovima UN-ovog Komiteta za prava djeteta u Ženevi te da iznesu mišljenje o položaju djece u BiH.

Konvencija o pravima djeteta usvojena je od Ujedinjenih naroda  20. novembra 1989. kao prvi međunarodni dokument koji je precizno i temeljito opisao prava djeteta. Skoro sve zemlje svijeta su potpisale Konvenciju, uključujući i BiH. Potpisivanjem Konvencije svaka država se obavezala da podnosi izvještaje o stanju prava djece.

Također, izvještaji se podnose i od nevladinih organizacija, Institucije ombudsmena i međunarodnih agencija poput UNICEF-a.

Mreža nevladinih organizacija “Snažniji glas za djecu” podnijela je dječiji izvještaj o stanju prava djece koji su u Ženevi predstavili Adna Delić, Adin Memić i Kenan Imamović, predstavnici dječije delegacije u ime Mreže.

Adna Delić, članica Dječijeg parlamenta UG “Naša djeca” Zenica, predstavila je oblast prava na izražavanje mišljenja i učešće djece i ističe da joj je veoma bitno što je imala priliku da iznese svoje i mišljenje druge djece iz BiH jer u našoj zemlji nema puno takvih prilika.


Obrazovanje je oblast o kojoj djeca najviše pričaju i za koju smatraju da im je najvažnija.

Adin Memić, član Dječijeg parlamenta Novi Grad Sarajevo koje vodi UG “Naša djeca” Sarajevo, predstavio je poteškoće u obrazovnom sistemu i istakao je kao najveći problem to što o njemu odlučuju samo oni koji su davno izašli iz školskih klupa a ne konsultuju profesore i djecu.

- Djeca, odrastajući, dolaze do shvatanja da pored pravila kojiim postavljaju roditelji i profesori, nemaju nikakvih sopstvenih prava na svoje životne odluke - navodi Kenan Imamović, član “Budi Muško Kluba” UG “Zemlja djece u BiH” Tuzla.

Pomoć i podršku u pripremi i predstavljanju izvještaja djeci su pružili Emina Horić i Faris Bučo, koji su i sami kao djeca učestvovali u izradi izvještaja, te Mirsada Bajramović i Berina Ceribašić.

Članovi UN Komiteta su bili zadovoljni izlaganjem i pokazali su interesovanje za probleme djece iz BiH.

Također, pohvalili su delegaciju BiH i naveli da se rijetko sreću sa tako ozbiljnim šesnaestogodišnjacima koji odlično govore engleski jezik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.