VELIKA BRITANIJA

U Londonu predstavljena tema za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici

U znak sjećanja na žrtve

Fena

6.2.2019

Tema za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici predstavljena je sinoć u u Domu lordova u Londonu, a tema za 2019. je „Premoštavanje podjele - suprotstavljanje mržnji“.

Temu je predstavio državni sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu Džejms Brokenšir (James Brokenshire).

Svake godine humanitarna organizacija "Remembering Srebrenica" odabire temu koja odražava jedan aspekt genocida koji se treba obilježiti, ali i govori o zajednicama u Velikoj Britaniji.

Tema će biti obilježena mnogobrojnim komemoracijama, koje će biti održane širom zemlje tokom obilježavanja Sedmice sjećanja genocida u Srebrenici, od 7. do 14. jula 2019. godine.

Ovogodišnjom temom “Premoštavanje podjele - suprotstavljanje mržnji“ nastoje inspirirati ljude da spriječe one koji žele podijeliti zajednice i da se slave oni koji grade mostove između zajednica i mijenjaju stavove i ponašanja kod drugih kako bi i oni gradili vlastite mostove u cilju premoštavanja mržnje i podjela u društvu – saopćeno je iz "Bosnia and Herzegovina UK Networka".

Organizacija "Remembering Srebrenica" je osnovana 2013. godine i sjedište je u Birminghamu, Velika Britanija. Do sada su uspjeli da obrazuju više od 90.000 mladih Britanaca o genocidu u Srebrenici, organizirano je više od 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Također su organizirali da 1.200 Britanaca posjeti Memorijalni centar Potočari.

U okviru predstavljanja ovogodišnje teme za obilježavanje genocida u Srebrenici, prisutnima su se obratili predstavnici najvećih političkih partija Velike Britanije.

Na kraju je mlada Amina Mekić, bivša učenica BH dopunske škole u Birmingemu, pročitala Molitvu za sve žrtve genocida.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.