ZENICA

Nova većina u ZDK: SDA dobiva četiri, A-SDA tri, HDZ dva i SBiH jedno ministarstvo

Stvoreni uvjeti za rekonstrukciju dosadašnjeg rukovodstva Skupštine ZDK

Arhiv

Piše: D. PAŠALIĆ

6.2.2019

Klub Bošnjaka u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održao je danas sjednicu, na kojoj su bošnjački zastupnici nove skupštinske većine iz SDA, A-SDA i SBiH izabrali novog predsjednika Seada Zaimovića (SDA) i zamjenika predsjednika Kluba Omera Škalju, koji je nezavisni zastupnik. 

Rekonstrukcija rukovodstva

Na ovaj način stvoreni su uvjeti za rekonstrukciju dosadašnjeg rukovodstva Skupštine ZDK.

Osim toga, u okviru aktivnosti na formiranju vlasti u ZDK, četiri zastupnika nove skupštinske većine koja su podržavala prijedlog mandatara prethodne skupštinske većine, predala su dopis o povlačenju svojih potpisa i podrške mandataru SDP-a Mehmedu Bradariću.

Podsjetimo, sutra će biti održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK, na kojoj će se birati delagati za Dom naroda FBiH. Kako saznaje naš list, kada se radi o izboru tri delegata u Dom naroda iz reda Bošnjaka, kandidati su Jasmin Duvnjak (SDA), Ramo Isak (A-SDA) i Jasminko Kapić (SDP), koji uživaju bezuvjetnu podršku da odu u Dom naroda.

Kako saznajemo, nova većina podijelila je i ministarstva. SDA, koja inače ima 11 zastupnika u Skupštini, dobit će mjesto predsjedavajućeg Skupštine i premijersko mjesto, te pet ministarstava. Međutim, jedno ministarstvo ustupit će SBiH, dok će A-SDA dobiti tri, a HDZ-u će pripasti dva ministarstva.

Predsjedavajući Skupštine

Mjesto predsjedavajućeg Skupštine ZDK još nije definirano, ali spominje se ime Jasmina Duvnjaka (SDA), koji je i ranije bio na ovoj funkciji. Ukoliko Duvnjak ne ode u Dom naroda, definitivno će i u ovom mandatu predsjedavati Skupštinom.

Podsjetimo, nakon raspada Bh. bloka u ovom kantonu, novu većinu čini SDA sa 11 zastupnika, HDZ sa tri, A-SDA sa dva, SBiH s jednim zastupnikom, te Omer Škaljo, nezavisni zastupnik u Skupštini ZDK, i imaju 18 "ruku" u Skupštini ZDK.

Mandatar nove Vlade ostaje iz SDA

Kada se radi o kandidatu za premijera Kantona, saznajemo da će mandatar nove Vlade ostati iz SDA.

Prvi čovjek ZDK bit će Miralem Galijašević, aktuelni premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.