USPJESI

Filmadžijama zanimljiv Mirzin „jugodeutsch“ akcent

Diplomirao u Cirihu, jedan semestar proveo na Akademiji u Sarajevu, gdje je, kako kaže, dosta naučio od Senada Bašića i Danisa Tanovića

Šakić: Pojavljuje se u filmovima, serijama i spotovima

F. SINANOVIĆ

8.2.2019

U programu njemačke televizije ZDF nedavno je, u udarnom terminu, prikazan film „Ljeto u Salamanki“ (Ein Sommer in Salamanca), u kojem jednu od uloga igra i 26-godišnji Bosanac Mirza Šakić. Film je režirao Mihael Kojš (Michael Keusch), koji je ranije snimao film i sa Stivenom Sigalom (Steven Seagal). U filmu Mirza tumači lik Paula, koji je došao na odmor u Salamanku, a osobama iz okruženja simpatičan je zbog akcenta kojim govori.

Očekuje nagrade

- To je takozvani jugodeutsch, kako bi rekli Švicarci i Nijemci - kazao nam je Šakić, koji je u prvoj godini nakon diplomiranja, glumio i u seriji „Der Zurich Krimi“ i filmu „Abdulah i sinovi“, koji se ove godine treba početi prikazivati u kinima i od kojeg se očekuju nagrade na festivalima. Osim toga, Mirza se pojavljivao i u spotovima pjevača s ovih prostora.

Šakić na snimanju

Mirza Šakić od 2012. do 2017. godine studirao je glumu Cirihu, na Univerzitetu za umjetnost i film (Zurich University of Arts and Film). Jedan semestar proveo je i na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

 Neopisiv osjećaj

- Tamo su mi profesori bili Senad Bašić i Danis Tanović, kod kojeg sam imao predmet Režija. Vrijeme u Sarajevu nikad neću zaboraviti. Čak mislim da sam glumački, ako se to tako može reći, odrastao u Sarajevu. Toliko sam stvari naučio o glumi i o svemu, da je za mene to neopisiv osjećaj – objašnjava Šakić.

Roditelji Mirze Šakića Amira i Miralem su iz Turbeta kod Travnika. Početkom agresije došli su u Švicarsku. Njegov otac Miralem, od kojeg je Mirza, kako kaže, „pokupio akcent“, krojač je i dizajner u Sent Galenu. U tom gradu je i odrastao, a danas sa suprugom živi u Cirihu.

Bavi se i borilačkim vještinama

Mirza ima i diplomu Bachelor i Master glume. S obzirom na to da se deset godina bavi i borilačkim vještinama – tajlandskim boksom, tema za Master bila mu je „Fight and Act“, odnosno koliko je borilački sport bitan i važan za glumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.