SJEDNICE

Lazović: Organi SDP-a trebali su donijeti svoj stav prije sastanka Bh. bloka

Ističe da se desila jedna obrnuta logika

K. KEŠMER

7.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U Centrali SDP-a počela je sjednica Predsjedništva ove stranke na kojoj će se raspravljati o zaključcima sa sastanka Bh. bloka, a bit će govora i o predstojećoj sjednici Glavnog odbora ove stranke.

Član Predsjedništva SDP-a Miro Lazović kazao je da će se raspravljati i o izbornim rezultatima te o svim drugim aktuelnim pitanjima.

- Ovo je prvi put nakon izbora da se održava sjednica Glavnog odbora, a na kojoj ćemo sumirati rezultate. Bit će govora i o zaključcima koji su rečeni na sastanku Bh. bloka - kazao je Lazović.

Miro Lazović. S. Saletović

Na pitanje da prokomentira svoj stav da se on zalaže za ulazak u vlast sa SDA i drugim nacionalnim strankama, Lazović je kazao da njegov stav nije nikakva koalicija sa SDA, već koalicija s državom.

Na pitanje jesu li prvo trebali organi SDP-a razmatrati opciju ulaska u vlast, pa da se onda taj stav iznese na sastanku Bh. bloka, Lazović je kazao da se slaže i da se desila jedna obrnuta logika.

Upitan da prokomentira stav tuzlanskog SDP-a da ova stranka treba formirati vlast u ovom kantonu, Lazović je kazao da je SDP pobjednička stranka u Tuzli i da tim ljudima treba prepustiti da pokušaju formirati vlast.

Pred početak sjednice Predsjedništva SDP-a novinarima se obratio i Enver Bijedić, predsjednik tuzlanske frakcije ove stranke. On je kazao da će ovdje, ali i na sjednici Glavnog odbora SDP-a iznijeti stav tuzlanskog SDP-a, a to je da SDP treba pratiti vlast.

Enver Bijedić. S. Saletović

- To nije moj lični stav, mi smo održali sastanak Kantonalnog odbora, gdje je bilo više od 100 ljudi i 90 posto njih je reklo da je SDP pobjednička stranka i da kao takva mora preuzeti odgovornost - kazao je Bijedić.

On je, također, istaknuo da to ne znači da je SDP podijeljen niti da ima bilo kakvih frakcija, već samo različitih mišljenja. O tome zašto bi SDP trebao biti vlast, Bijedić je kazao da stanje u državi nije dobro, a da se ono ne može promijeniti iz opozicionih klupa.

Dodao je i da je u posljednje četiri godine, dok je SDP bio opozicija, uspio progurati samo jednu inicijativu, dok je u mandatu prije, dok je SDP bio vlast, on kao ministar proveo desetine projekata.

Na pitanje kako odlučiti između vlasti i opstanka Bh. bloka, Bijedić je kazao da je Bh. blok jedna lijepa priča, ali da i unutar njega postoje različiti interesi.

- Pojedinci svoje političko djelovanje zasnivaju na kritiziranju i biti opozicija, a mislim da je SDP jedna velika državotvorna stranka koja bi se trebala uhvatiti ukoštac s problemima - kazao je Bijedić.

Na pitanje jesu li tačne informacije da je on predložio da svi izabrani zastupnici iz Tuzle podnesu ostavke, Bijedić je kazao da je to djelimično tačno.

- Tuzla je dala 17 poslanika na svim nivoima i ja sam predložio da damo svi ostavke i da nas zamijene neki drugi. Bilo nekome lijepo u opoziciji, a nekome ne - zaključio je Bijedić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.