SUD BIH

Specijalna jedinica Dragana Vikića nije bila nadležna za zarobljenike

Svjedoka Musima Džaferovića, bivšeg pripadnika Državne službe bezbjednosti MUP-a RBiH, tužiteljica prvo pitala za Nedžada Ugljena

Dragan Vikić po dolasku na jedno od ranijih ročišta

Piše: B. C.

7.2.2019

Svjedočenjem Musima Džaferovića, bivšeg pripadnika Državne službe bezbjednosti MUP-a RBiH, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje za ratni zločin u Velikom parku, gdje su u aprilu 1992. godine ubijena osmorica zarobljenih vojnika.

Svjedok je kazao da ga je u to vrijeme rahmetli Asim Dautbašić odredio u Dom policije da se brine o zaštiti pripadnika Specijalne jedinice komandanta Dragana Vikića.

Iznenađujuće je da su se prva pitanja tužiteljice Vesne Ilić, umjesto o događaju u Velikom parku, odnosila na Nedžada Ugljena (ubijen 1996. op. a), čije se ime do sada nije spominjalo u kontekstu ovog ratnog zločina.

Svjedok je rekao da je Ugljen bio njegov kolega i vrstan policajac te da ga je on doveo u Dom policije, jer je bio neraspoređen. Ugljen je, nakon razgovora s Dautbašićem, pristao da radi s njima.

Džaferović je objasnio da je kritičnog dana kasno poslijepodne bio s Dautbašićem u kancelariji kada su čuli rafal, nakon čega je nastala pometnja. Vikić je došao ljut i izbezumljen te je s vrata Dautbašiću rekao: „Šta mi ovo radiš. Kako se ovo moglo desiti.“

Nakon što je tužiteljica ustvrdila da svjedok daje novu verziju dešavanja, pročitala je njegov iskaz iz istrage u kojem je naveo da je Vikić, također, kazao Dautbašiću da su zatvorenici ubijeni i da se utvrdi razlog zašto nisu odvedeni u Centralni zatvor, gdje je bila vojna policija Kerima Lučarevića.

Džaferović je rekao da je istina ono što je sada rekao na pretresu, ustvrdivši, također, da Specijalna jedinica komandanta Vikića nije bila nadležna za zarobljenike.  

Svjedok je rekao da je Dautbašićeva ideja bila da jedinica Juke Prazine bude takozvani rezervni sastav Specijalne policije kako bi se mogla nekako kontrolirati te da su im oni iz Državne bezbjednosti dali i akreditacije. Suđenje se nastavlja 14. februara.

Herenda bio u „Ševama“

Tužiteljicu je zanimao i Nedžad Herenda. Za njega je Džaferović kazao da je bio portir u ambulanti MUP-a RBiH i da je za njega bio potpuni anonimus. U aprilu 1992. nije ga viđao u Domu policije. Svjedok je potvrdio da je jedinica „Ševe“ bila formacija MUP-a RBiH u okviru Odjeljenja odbrane. Poznato mu je da su „Ševe“ formirane u julu 1992. godine i da je Herenda bio u tom odjeljenju.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.