IMOVINA

Požar na zgradi u Njujorku umanjio cijenu za desetak miliona maraka

Informacija o požaru je tačna, ali još nismo dobili izvještaj njujorške policije, kaže Hadžikapetanović

Zgrada nekadašnje Misije SFRJ pri UN-u: Početna cijena 40 miliona dolara

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

7.2.2019

Predstavnici zemalja nasljednica bivše SFRJ, među kojima i oni iz BiH, sastat će se 12. februara u Beogradu kako bi pokušali usaglasiti stavove u vezi s brojnim pitanjima koja su i nakon 18 godina, otkako je dogovorena raspodjela imovine bivše države, u ovom slučaju diplomatsko-konzularnih predstavništava širom svijeta, ostala neriješena.   

Kako je za „Avaz“ potvrdio Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH i ovlašteni predstavnik za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, za sada se zna da će se razmatrati i tok prodaje zgrade nekadašnje Stalne misije SFRJ pri UN-u u Njujorku.

Policijski izvještaj

Početna vrijednost tog objekta je 40 miliona američkih dolara i jedan je od najskupljih prodavanih u procesu sukcesije. No, aktivnosti u vezi s prodajom te zgrade, koju je koristila Srbija, usporene su zbog nedavnog požara na tom objektu. Kako saznaje „Avaz“, šteta uzrokovana požarom umanjila je cijenu te zgrade za čak deset miliona maraka, što Hadžikapetanović nije mogao u ovom trenutku potvrditi.   

- Informacija o požaru je tačna, ali mi još nismo dobili izvještaj njujorške policije i ne možemo ništa prejudicirati kada su u pitanju šteta i njen utjecaj na cijenu. O tome ćemo, svakako, razgovarati i s predstavnicima ostalih zemalja na predstojećem sastanku u Beogradu - rekao je Hadžikapetanović.

Hadžikapetanović: Uskoro sastanak u Beogradu

Predstavnici zemalja nasljednica imovine bivše SFRJ na predstojećem sastanku u Srbiji razgovarat će i o pregovorima u vezi s prodajom zgrade ambasade bivše SFRJ u Bonu te ambasade i rezidencije nekadašnje države u Bernu.  

Bon i Bern

- Za objekt u Bonu trenutno se vrši usaglašavanje kupoprodajnog ugovora između zemalja sljednica i potencijalnog kupca, dok su za ambasadu i rezidenciju bivše SFRJ u Bernu interes za kupovinu iskazale tri države te se putem agencije „Douglas Elliman RE“ s njima pristupilo fazi pregovora - kaže Hadžikapetanović.


Ambasada BiH u Londonu: Dio zgrade iznajmit će Slovačkoj

On je potvrdio i da će BiH uskoro iznajmiti sprat zgrade bh. ambasade u Londonu Slovačkoj, koja će taj dio objekta koristiti za potrebe svoje ambasade u Velikoj Britaniji. Saglasnost za ovakvu odluku dalo je i Vijeće ministara BiH.  

4,2 miliona od prodaje u Tokiju  

Što se tiče nastavka zajedničke prodaje zgrade ambasade bivše SFRJ u Tokiju, Hadžikapetanović kaže da je taj proces u završnoj fazi. Od prodaje te zgrade, za koju je ponuđeno oko 28,8 miliona maraka, BiH treba dobiti oko 4,2 miliona KM. 

Bikmanova kuća na Petoj aveniji

Zgrada bivše Misije SFRJ pri UN-u jedan je od najatraktivnijih objekata koji su bili u vlasništvu bivše države. Ova zgrada, inače, nalazi se na Petoj aveniji, s pogledom na Central park. Sagrađena je 1905. godine, a njen prvi vlasnik bio je Robert Livingston Bikman (Beeckman), guverner Long Ajlenda, po kojem zgrada i nosi naziv Bikmanova kuća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.