HODOČAŠĆE Camići se prepuni utisaka vratili iz Saudijske Arabije

Kompletna porodica zajednički obavila umru

Tri puta bio sam na hadžu, ali porodični odlazak na umru nešto je prelijepo i neopisivo, kaže Adnan Camić

E. SKOKIĆ
09.02.2019 09:05

Camići kažu da se posjeta Meki i Medini ne može ni sa čim porediti

Camići su poznata janjarska porodica, a bračni par Adnan i Jasmina od okončanja agresije na BiH žive u Tuzli. Imaju troje djece, Mirzu (18), Halimu (16) i Bilala (11), s kojima su na početku godine obavili umru.

- Tri puta bio sam na hadžu, ali porodični odlazak na umru nešto je prelijepo i neopisivo. Na hadžu ste među milionima ljudi, dok je na umri manje vjernika, ali je opet taj broj milionski. Sve je, hvala Bogu, prošlo u najboljem redu i mi smo se sa mnogo prelijepih utisaka vratili kući - kaže imam Adnan Camić na početku razgovora za „Avaz“.

Ispunjena želja

Adnan i Jasmina, prisjećaju se, zajednički su obavili hadž 2006. godine. Zaželjeli su tada da zajedno s djecom ponovo dožive te nezaboravne momente, a ta želja im se u januaru 2019. i ispunila.

  • Detalj sa 11-dnevnog putovanja
    Detalj sa 11-dnevnog putovanja

- Naravno da su nezaboravne posjete svetim mjestima i susreti s Kabom, posjeta Revdi, Uhudu, džamiji Kuba, Mini, Muzdelifi, Arefatu... Svjedočili smo jednom predivnom prizoru na Arefatu, odakle se pruža predivan pogled. Zajednički namazi, milionski džemati, slušanje učenja Kur'ana... Sve je to obilježilo naše 11-dnevno putovanje – govore Camići.

Sveta mjesta

Mirza, najstariji sin, imao je želju da posjeti Poslanikovu džamiju i da vidi Bejtullah. Kćerka Halima ističe da joj se sve činilo kao san kada je prvi put uživo vidjela Bejtullah, dok je najmlađi Bilal selam voljenom Poslaniku nazvao kroz plač. Njihove želje su ispunjene...

- Iskren da budem, ovo je porodična stvar i zaista nismo znali da će izazvati ovoliki publicitet. Bio bih presretan kada bi ova naša priča bila razlog za odlazak drugih porodica na umru. Posjeta Meki i Medini ne može se ni sa čim porediti, a nama je Uzvišeni Allah darovao priliku da budemo u blizini svetih mjesta – zaključuje Adnan Camić.

  • Bili bi sretni kada bi potaknuli druge da odu na umru
    Bili bi sretni kada bi potaknuli druge da odu na umru

Zemzem-voda

Mirza i Halima učenici su Behram-begove medrese u Tuzli, dok je najmlađi Bilal učenik Osnovne škole Jala u Tuzli. - Prvi put su moja djeca mogla piti zemzem vode koliko su htjela i mogla. Ovo putovanje i razgovori s drugim ljudima dodatno su nas duhovno obogatili i učinili ga od neprocjenjive vrijednosti. Sigurno je da ćemo ovih 11 dana u januaru zauvijek pamtiti – kaže Adnan Camić.

NA VRH