SARAJEVO

Ekvilibristi, baš kao i u proljeće 1993., ponovo nad Miljackom

Stanovnici opkoljenog grada i tada su se divili hrabrosti autora i njegovih saradnika

Avaz.ba

8.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Baš kao proljetne noći Sarajeva pod opsadom 1993. godine, sinoć je Općina Centar, kao finansijer projekta, u prisustvu akademskog kipara Enesa Sivca organizirala postavljanje tri skulpture nad Miljackom iznad mosta ''Festina Lente''.

U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u uvjetima najteže ratne godine Sarajeva pod opsadom kipar Enes Sivac uradio je skulpture ekvilibrista da bi Općina Centar finansirala njihovu obnovu i povratak na istu lokaciju kao prije 26 godina.

Fotografije skulptura ekvilibrista iz Sarajeva obišle su cijeli svijet, našle su se na stranicama uglednih časopisa, dnevnih novina, pa čak i na koricama knjiga, predstavljajući ovo vrijedno umjetničko djelo kao snažan simbol kulturnog otpora glavnog grada Bosne i Hercegovine u vrijeme najduže i najsurovije opsade jednog evropskog grada u 20. stoljeću.

Jutro nakon postavljanja 1993. godine stanovnici opkoljenog Sarajeva su se divili hrabrosti autora i njegovih saradnika, a isto tako je bilo i 8. februara 2019. godine, gdje su prolaznici u ulici Maka Dizdara fotografirali tek postavljene skulpture.

Općina je realizirala ovaj projekt i kao poklon glavnom gradu, njegovim građanima i gostima ususret EYOF-u, ali i kao trajno sjećanje na neuništiv duh Sarajeva i kreativnost njegovih građana, a zasigurno je ovo i značajan prilog obogaćivanju turističke ponude Sarajeva.

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić sa saradnicima je jutros posjetio lokalitet na kojem su postavljene skulpture i tom prilikom naglasio da će u narednoj fazi Općina finansirati projekt iluminacije skulptura da bi dobile poseban izgled u večernjim satima, a također će uraditi i prigodne ploče s natpisima na više jezika da bi svi posjetioci znali o čemu se radi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.