REAKCIJE U januaru 2019.

Opala naplata RTV takse, Sindikalna organizacija BHRT-a krivi uređivačku politiku

Takvo ponašanje odgovornih urednika i njihovi javni istupi imaju za cilj urušavanje Javnog servisa BiH kako u programskom tako i u finansijskom smislu

Avaz.ba
08.02.2019 13:50

Foto: Arhiv

Sindikalna organizacija BHRT-a zabrinuta je zbog informacije da je naplata RTV takse u januaru 2019. godine opala te strahuju da bi to moglo ugroziti budućnost BHRT-a u kojem je uposleno oko 1.000 radnika.

- Tražimo od menadžmenta BHRT-a da saopći kakvo je stanje s naplatom RTV takse poslije niza skandala u BHRT-u i najava brojnih građana da više neće plaćati RTV taksu. Smatramo da je pad naplate RTV takse direktna posljedica loše uređivačke politike BHRT-a koja je okrenula javnost protiv sebe - saopćeno je iz ove sindikalne organizacije.

Istaknuto je da ne podržavaju i osuđuju uređivačku politiku koja je, kako kažu, odstupila od proklamiranih uređivačkih načela BHRT-a kao i istupe pojedinih urednika u programu BHRT-a i na društvenim mrežama.

- Takvo ponašanje odgovornih urednika i njihovi javni istupi, od zabrane srebreničkog cvijeta, provociranja javnosti na društvenim mrežama, do neustavnog obilježavanja 9. januara kao dana Republike Srpske, imaju za cilj urušavanje Javnog servisa BiH kako u programskom tako i u finansijskom smislu. Apeliramo na menadžment BHRT-a da u skladu sa svojim ovlastima poduzme hitne mjere i promptno pokrene postupak smjene odgovornih. Također, od menadžmenta BHRT-a zahtijevamo da saopći informaciju o reorganizaciji i sistematizaciji u BHRT-u, o kojoj saznajemo na hodnicima te da prije usvajanja upozna i konsultira i predstavnike Sindikalne organizacije BHRT-a - saopćeno je iz ovog sindikata.

Tagovi

BHRT Taksa
NA VRH