BIH

SBB: Nema rasprave o genocidu u Srebrenici i onome što se dešavalo u opkoljenom Sarajevu

Osuđuje se pokušaj minimiziranja zločina i relativiziranja agresije na BiH

Pres-centar SBB-a

8.2.2019

Povodom odluke Vlade bh. entiteta Republika Srpska o formiranju komisije za “istraživanje stradanja Srba u Sarajevu i za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992.-1995. godina”, Savez za bolju budućnost (SBB) ovaj potez entitetske vlasti smatra još jednim pokušajem minimiziranja ratnih zločina i počinjenog genocida nad Bošnjacima te relativiziranja međunarodno sudski dokazane agresije na Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Pres-centra SBB-a. 

Bespredmetna je svaka rasprava o utvrđenim činjenicama i presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a posebno o počinjenom genocidu u Srebrenici.

Također, 44 mjeseca monstruozne opsade Sarajeva, 11.541 ubijeni i više od 50.000 ranjenih stanovnika Sarajeva, troipogodišnje mrcvarenje civila nestašicama hrane, vode i uskraćivanjem svih životnih potreba, sistematično uništavanje jednog grada i jednog naroda, cijeli svijet je i tada smatrao, a i danas smatra najvećim zločinom protiv čovječnosti nakon Drugog svjetskog rata.

Zato, ni Srebreničanima, ni Podrinjcima, ni stanovnicima Sarajeva i mnogih drugih gradova koji su tokom rata bili glavna meta agresije i proračunate namjere za istrebljenjem jednog naroda, niko ne može komisijskim putem i s naknadnom pameću pokušati podvaliti izjednačavanje krivice, relativizaciju zločina i propitivanje dokazane agresije.

Formiranje ove i sličnih komisija ne služi prihvatanju istine ili promoviranju pomirenja i suživota, već, naprotiv, opasnom historijskom revizionizmu i degradiranju ionako poljuljanog međuetničkog povjerenja i sigurnosti povratnika u RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.