TRADICIJA

BBC u sklopu serijala "The Ritual of Eeating" pisao i o ćeteniji

Ritual koji je Ahmedbegović prenijela na neke nove generacije postao je i javni događaj u Gračanici

Pravljenje ćetenije

Avaz.ba

8.2.2019

Britanski medij BBC je u sklopu serijala o putovanjima, koji nosi naziv "The Ritual of Eeating" (Ritual prehrane), a koji istražuje interesantne kulinarske rituale i načine pravljenja jela širom svijeta, pisao i o bosanskoj Ćeteniji.

Azemina Ahmedbegović iz Visokog ima 53 godine, voli zimu, ali ne zbog snijega i hladnoće nego zbog toga što je njena porodica, kada je bila dijete, imala posebnu tradiciju - pravljenje ćetenije.

Njeno djetinjstvo obilježili su posebni trenuci, kada bi se okupili porodica i prijatelji i zajedno pravili ćeteniju. Desert od jednostavnih sastojaka, šećera, brašna i limuna, ali s kompliciranom procedurom pravljenja.

Pravljenje zahtijeva minimalno šest osoba da bi od kola šećera i brašna nastala končana ćetenija. Timski rad je ključan - jedan pogrešan potez i kolo može pući, navodi se u tekstu BBC-ja.

Upravo su se zbog toga tradicionalna bosanska druženja, kao ona koja su organizirali Azeminini roditelji, poznatija kao „sijelo“, pravila da bi se pravile ćetenije. Pjevalo bi se, plesalo, drugi bi pravili ćetenije i jeli ih kada budu gotove. Sve uz mnogo zabave.

- Kroz druženja i pravljenje ćetenije zime bi nam brzo prošle – kazala je Ahmedbegović za BBC.

Oni navode da Azemina sada živi u Gračanici, a da su tradicionalne običaje zamijenili televizija i internet. Budući da mnogi ne znaju tradicionalni recept za ćeteniju - Ahmedbegović je odlučila da ih nauči kako se pravi.

Proces pravljenja taje nekoliko sati, pa, kada bi se jedna osoba umorila, zamijenila bi ju druga. U međuvremenu, drugi gosti bi pili kafu i pjevali tradicionalne bosanske pjesme. Kada je ćetenija gotova, isiječe se na male komade i servira gostima.

Ritual koji je Ahmedbegović prenijela na neke nove generacije postao je i javni događaj u Gračanici, pod nazivom "Gračaničko keranje".

- Pravljenje ćetenije prenijeli smo iz naših domova na ulice – istaknula je Ahmedbegović za BBC.

Ističe se i da, osim "Gračaničkog keranja", sve više organizacija širom naše države pokazuje ljepotu pravljenja jednostavne, ali ukusne bosanske poslastice.

BBC tekst zaključuje izjavom da će se, iako fali angažman vlade koji bi ćeteniju učinio svjetski poznatim slatkišem, tradicija pravljenja nastaviti prenositi na mlađe generacije. Ćetenija će i dalje spajati ljude.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.