ANKETA

Pitali smo turiste u Sarajevu: Sjećate li se ZOI '84.

Zaista me vežu sve lijepe emocije za taj neprikosnoveni sportski događaj koji je ujedinio cijeli svijet, rekla Napast

Piše: E. PARLIĆ

8.2.2019

Sarajevo je prije 35 godina bilo centar svijeta. Tog zimskog, hladnog, snježnog 8. februara u glavnom gradu BiH počele su 14. zimske olimpijske igre, najbolje organizirane do tada.

Sarajevom sada pušu neki drugi vjetrovi, ZOI '84. je daleko iza nas. No, i dalje turisti koji dođu u ovaj grad osjećaju olimpijski duh. 

U razgovoru s ekipom Avaz.ba Simona Napast, koja dolazi iz Slovenije, kazala je da se s radošću sjeća Olimpijade i krilatice "Volimo Jureka više od bureka".

Simona Napast

- S radošću se sjećam Olimpijade, prije svega zbog našeg Jure Franka, koji je osvojio prvu medalju u veleslalomu za Jugoslaviju. Zaista me vežu sve lijepe emocije za taj neprikosnoveni sportski događaj koji je ujedinio cijeli svijet – rekla nam je Napast.

Njen suprug Danilo Napast je istaknuo da su te ZOI davne 1984. bile nešto posebno, a za Sarajevo ga veže ista emocija kao i tada.


Danilo Napast

Pavel Kočkodaj (Pawel Koczkoday), koji dolazi iz Poljske, kazao nam je da se sjeća i da zna da su Olimpijske igre 1984. godine bile popularne.


Pavel Kočkodaj (Pawel Koczkoday)

- Hotel u kojem sam smješten izgrađen je za potrebe ZOI-ja. Osoblje hotela i mnogi drugi prepričavaju kako su to bili zlatni dani za BiH i Sarajevo. Svi se rado sjećaju 1984. Upoznat sam s tim da je ovaj grad opet domaćin jednog velikog takmičenja EYOF-a jer se osjeti taj sportski duh. Želim Sarajevu još puno ovakvih manifestacija – rekao je Kočkodaj.

Među turistima koje smo zatekli u našem gradu je i Miljana Stojanovska, koja dolazi iz Makedonije.


Miljana Stojanovska

- Roditelji su mi pričali o ZOI-ju. Zadovoljstvo mi je što sam baš danas u Sarajevu, na godišnjicu ovog historijskog događaja za ovaj grad. Sarajevo ima olimpijski duh, održao ga je i nakon 35 godina i svih nemilih, ratnih dešavanja – rekla je Stojanovska.

I Lili Caratan s Hvara ispričala nam je da je u Sarajevu bila prvi put godinu nakon Olimpijade.


Lili Caratan

- I tada, godinu nakon ZOI-ja, grad je još živio taj olimpijski duh. Kao da su i dalje bili tu olimpijci, osjetila se pozitivna energija. U Sarajevu volim da boravim zimi, imate bogatstvo, prelijepe planine - rekla nam je Caratan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.