20 PITANJA ZA...

Edin Forto: Radončić je top-menadžer, Komšića voli narod, Tihić je bio majstor procedure i kompromisa

U Sjevernoj Karolini diplomirao je na Fakultetu za medije i novinarstvo

Forto: Porodična okupljanja čine me sretnim. Arhiv

Piše: A. TABAK

10.2.2019

1. Je li bolje biti premijer ili poslanik? 

- Zavisi od toga kakva ste osoba. Neki ljudi su stvoreni da identificiraju probleme i na lijep način ih objasne javnosti. Ako to uspijete, već ste na pola puta da budete savršen zastupnik. S druge strane, u izvršnoj vlasti ima manje analize, a puno više rada, zadataka i svakodnevnih problema. Isplanirate dan, a onda se desi neka nepredviđena situacija i u stalnoj ste trci s vremenom.

Da biste bili odličan zastupnik, dovoljno je četiri sata dnevno, a da biste bili dobar premijer, morate biti uključeni minimalno 10 do 12 sati. Ipak, kao neko ko je karijeru napravio u privatnom sektoru, više volim brži ritam i izvršna vlast mi je definitivno draža od zakonodavne.

2. Jeste li zadovoljni premijerskom plaćom? 

- Prvo, ne znam kolika mi je plaća. Kažu da će biti za koji dan. Drugo, nemam ja pravo žaliti se na plaću. Kakva god da bude, evo, odmah mogu reći da sam zadovoljan.

3.  Kojeg bh. političara posebno cijenite i zašto? 

- Tihić je bio majstor procedure i kompromisa, Radončić je top-menadžer, Komšića voli narod. Svi političari na sceni, šta god o njihovoj politici mislili, imaju neku jaku stranu, ali moj omiljeni je Predrag Kojović. Nema tu nikakve dileme. On ima sve.

Osim njega, moram spomenuti i Sabinu Ćudić, koju da odvezete na Mjesec, ona bi bez problema prepoznala problem u vašoj lokalnoj zajednici ili cijeloj državi i jasno vam to dala do znanja. Njoj bi sa Mjeseca bile jasne stvari koje nama nisu dok nam stoje pred nosom. To je nevjerovatan talent.

4.  Koji se zastupnik u novom sazivu Skupštine KS posebno istakao svojim radom? 

- Prijatno sam iznenađen opozicionim klubom koji dolazi potpuno pripremljen na sjednice. Od pozicije ne mogu nikog posebno istaknuti, jer dolaze toliko spremni da ih ja nekad porukama molim da se svi ne javljaju, jer nam se sjednice pretvaraju u maratonske. Ali i to je dobro. Neka javnost vidi kako se odgovorno radi. Ovaj saziv, i pozicija i opozicija, je možda najbolji od rata naovamo.

5.  Kako biste ocijenili stanje u KS?  

- Ako bih koristio samo jednu riječ, bila bi "zapušteno". Prethodni sazivi vlada od rata naovamo toliko su bili zaokupljeni zapošljavanjem u javni sektor da su potpuno iscrpili rezerve za investiranje i obnavljanje infrastrukture. Osim fizičke zapuštenosti, tu je i ona nevidljiva, koja se manifestira nezadovoljstvom, odsustvom nade, čestim spominjanjem odlaska u inozemstvo, generalnim osjećajem nepravde.

6.  Šta radite u slobodno vrijeme? 

- Provodim vrijeme s porodicom, pratim trendove u muzici i filmu. Kad stignem, gledam NBA ili regionalnu košarku. 

7.  Gdje se najbolje odmorite? 

- Na skijanju. Ali samo na više dana i to u mjestima gdje nema, ne samo bh. registracija, već nikog iz cijele regije. Odmorim se psihički, a umorim fizički.

8.  Šta Vas čini sretnim? 

- Dva puta sedmično imamo porodična okupljanja. Jednom kod mojih roditelja, gdje dođe i sestra s familijom, i jednom kod punice i punca, gdje dođe svastika s familijom. Familija je zakon. Prava sreća. 

9.  Koliko novca trošite na mobitel? 

- Imam Huawei P10 na oplati u „BH Telecomu“. Rata je oko 30 KM. Na to imam i račun, koji rijetko prelazi 50 KM. Kao premijer sam dobio i mogućnost da uzmem novi telefon, što još nisam uradio, a mogu trošiti i do 175 KM mjesečno, što sumnjam da će se dešavati.

10.  Koji automobil vozite? 

- Nemam svoj automobil, koristim porodični od svog oca Nissan Qashqai iz 2014. godine.

11.  Koju zemlju biste voljeli posjetiti, a još niste? 

- Otkako smo dobili djecu, supruga i ja maštamo gdje ćemo ići čim malo porastu. Iako smo oboje nekad bili u Španiji, odvojeno, dogovor je da što prije odemo na jug Španije. Dolje ćemo da jedemo tapas i pijemo španska vina. Kad-tad.

12.  Kada ste se posljednji put naljutili i zbog čega? 

- Nedavno. Naljutio sam se sam na sebe. Bilo je u medijima. 

13. Hoće li poskupjeti voda u Sarajevu? 

- Ako nekad i poskupi, to će biti nakon što firma „Vodovod i kanalizacija“ iskoristi unutrašnje rezerve, smanji gubitke vode u sistemu, reorganizira firmu i bude imala optimalan broj ljudi. Tek tada možemo ocijeniti je li cijena vode ekonomska. Razgovarati o povećanju cijene vode dok više od 70 posto gubite u mreži je van pameti.

14.  Kada će građani dobiti javni prijevoz kakav zaslužuju? 

- To je “najskuplji problem” u Kantonu. Nadam se da ćemo to uspjeti već u ovom mandatu. Sredinom ove godine ćemo donijeti strategiju javnog prijevoza i odlučiti gdje ćemo investirati. Odmah nakon toga donosimo zakon o javnom prijevozu i krećemo s investicijama. Do kraja godine će puno stvari biti jasnije. Ako mene pitate, ja bih pritisnuo dugme "restart" i krenuo ispočetka. Nova firma, novi trolejbusi, nova energija.

15.  Šta mislite o reviziji diploma uposlenika u svim javnim ustanovama? 

- Podržavam. Kao neko ko ima diplome s najbolje rangiranih svjetskih univerziteta, žalosno mi je gledati kako kupovina diploma bez učešća u nastavi postaje naša svakodnevica.

16.  Bavite li se nekim sportom? 

- Do prije nekoliko mjeseci redovno sam išao na basket, ali sada pauziram zbog bolova u leđima i koljenu. Jednom godišnje odem negdje daleko na skijanje, ali to je više mentalni odmor nego bavljenje sportom.

17.  Kada ste posljednji put bili u pozorištu i šta ste gledali? 

- Ima i godina. Kamerni teatar 55. „Hadersfild“. Tad sam shvatio da je Muhamed Hadžović glumčina.

18.  Pomažete li supruzi u kućanskim poslovima? 

- Pitao sam je kako da odgovorim na ovo pitanje. Kaže reci da, svakako i reci da uglavnom to radiš po naredbi, a rijeko samoinicijativno.

19. Osim politike, koji još posao biste voljeli raditi? 

- Želim graditi. Nisam inžinjer, ali su godine provedene u građevinskom sektoru ostavile trag. Najljepše je graditi i reći eno, ono sam sagradio. Taj osjećaj sam imao u svojoj građevinskoj karijeri i taj osjećaj je odličan.

20.  Kako se vidite za 10 godina? 

- Isto kao i danas. Samo će djeca biti starija. Kaže narod "veća djeca, veći problemi", pa eto, to će biti jedina razlika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.