ODLUKE

Bukalo: Građanski blok i SDA imaju većinu, za desetak dana BPK će imati novu vladu

Konkretniji razgovori o raspodjeli pozicija trebali bi početi naredne sedmice

Najviše glasova poslanika u Klubu Bošnjaka dobio je Nijaz Musić iz SDA. Avaz.ba

Al. B.

9.2.2019

Aktuelna vlast u BPK Goražde ne funkcionira, što je potvrdilo i glasanje prilikom izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici Skupštine održanoj prije nekoliko dana. 

Iako je unutar koalicije SDA – SBiH – Liberalna stranka bilo dogovoreno da se iz reda Bošnjaka podrška da Senadu Čelju iz SBiH, najviše glasova poslanika u Klubu Bošnjaka dobio je Nijaz Musić iz SDA. 

I dok Čeljo čeka mandat u drugoj fazi kompletiranja Doma naroda, poslanici Građanskog bloka su glasanjem za Musića ispunili obećanje dato SDA da će ova stranka imati poziciju u Domu naroda, a kasnije i premijera Vlade BPK. 

Jedini uvjet je da se Liberalna stranka pošalje u opoziciju, a Stranka za BiH ostane partner SDA, ako je ona želi. Na ovaj način u BPK Goražde je počela funkcionirati najnovija, treća postizborna parlamentarna većina. 

- Ovo su već zvanični pregovori između SDA i Građanskog bloka. Trenutno imamo devet poslanika iz Građanskog bloka i 5 SDA, koji čine stabilnu većinu od 14, od ukupno 25 poslanika. S ovim sporazumom imamo osiguranu i većinu u Klubu Bošnjaka u Skupštini BPK – kazao je za „Avaz“ Šefik Bukalo, poslanik Nezavisne bosanskohercegovačke liste.


Šefik Bukalo

Naša stranka, koja u Skupštini BPK ima jednog poslanika, odbila je mogućnost koaliranja sa SDA, HDZ i SNSD-om, a do početka naredne sedmice očekuje se i definitivan stav SDP-a, ali trenutnu većinu, osim SDA i NBL, čine poslanici DF-a, Goraždanske priče, SBB-a, Nezavisnog bloka i A-SDA.

Ovakvim razvojem situacije i definitivno je poražena struja unutar lokalne SDA, koja je duže vrijeme imala podršku i organa stranke iz Sarajeva, a koja ni pod koju cijenu nije željela odustati od partnerstva s Liberalnom strankom. 

Iz ovog bloka još se mogu čuti izjave da je većina SDA – SBiH - LS stabilna, a pritužbe na kolege iz SDA, koji pregovaraju s Građanskim blokom, Centrali stranke u Sarajevu su skoro svakodnevne.

- Oni smatraju da će moći uspostaviti vlast i normalno je da se bore za to, ali nemaju većinu. Pogotovo sada, posljednjim pregovorima se pokazalo da će Građanski blok i SDA imati stabilnu većinu. Očekujemo da u narednih 10 dana bude formirana vlast u BPK. Najprije će biti konstituirani klubovi naroda, izabrano rukovodstvo Skupštine, a potom i mandatar i Vlada BPK – ističe Bukalo.

Konkretniji razgovori o raspodjeli pozicija, kako saznajemo, trebali bi početi naredne sedmice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.