OLIMPIJSKE LJEPOTICE

Ušminkana borilišta spremno dočekuju sportiste

Veliki sportski događaj, kako se očekuje, zasigurno će donijeti brojne druge benefite u smislu daljnjeg razvoja zimskih sportova i korištenja infrastrukture u budućnosti

Avaz.ba

9.2.2019

Mladi sportisti iz cijele Evrope borit će se za medalje u dvoranama u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, koje su ušminkane za ovu priliku, te na planinama Igman, Bjelašnica i Jahorina, koje su, također, dobile nove sadržaje i spremne su za veliki sportski događaj.

Kako poručuju organizatori, sva borilišta su spremna da dočekaju takmičare i pruže najbolje uvjete za ostvarivanje vrhunskih rezultata tokom zimskog Evropskog omladinskog olimpijskog festivala. Veliki sportski događaj, kako se očekuje, zasigurno će donijeti brojne druge benefite u smislu daljnjeg razvoja zimskih sportova i korištenja infrastrukture u budućnosti.


BJELAŠNICA  

Snoubord i Alpsko skijanje (Timski paralel-slalom) 

Bjelašnica je najviši ski-centar u Bosni i Hercegovini (najviši vrh BiH je planina Maglić s nadmorskom visinom od 2.386 metara). Planina Bjelašnica nalazi se u centralnom dijelu BiH, na jugozapadu, samo 25 kilometara od Sarajeva. Zima na Bjelašnici traje od novembra do maja. Posebna atrakcija je visok snježni pokrivač, koji može dostići nekoliko metara. Na najvišoj tački, na nadmorskoj visini od 2.067 metara, meteorološka stanica izgrađena je 1894. godine, što je i najviše stalno nastanjenje u Bosni i Hercegovini. Samit je dobio ime po Opservatoriju, a sama planina obiluje kamenjem i snijegom, koji ostaju na planinskim vrhovima do avgusta.


JAHORINA

Alpsko skijanje (Slalom, veleslalom)

Jahorina je planina u Bosni i Hercegovini koja pripada planinskom dinarskom sistemu. Najviši vrh je Ogorjelica s nadmorskom visinom od 1.916 metara. Ljeti je pokrivena debelom zelenom travom, a zimi do tri metra visokim snijegom.

Odlična konfiguracija terena, dosta kvalitetnog snijega, pogodna klima, 20 kilometara alpskih staza i blage padine (Rajska dolina) učinili su ovu planinu jednim od najljepših i najpoznatijih ski-centara. Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem na Jahorini je 175, od oktobra do kraja maja.

Na 14. zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu na Jahorini su održane alpske discipline za žene. Jahorina je od Sarajeva udaljena 30, a od Pala 15 kilometara.

SPORTSKO-POSLOVNI CENTAR "PEKI" PALE

Karling

Sportsko-poslovni centar “Peki” Pale smješten je uz samu obalu rijeke Miljacke, između zgrade administrativnog centra općine Pale i fudbalskog stadiona “Romanija”. U sklopu centra nalazi se sportska dvorana dimenzija od 26 x 48 metara. Kapacitet tribina je 2.160 sjedećih mjesta i 200 mjesta za stajanje na galerijskim prostorima.

Velika sala namijenjena je za dvoranske sportove: odbojku, košarku, rukomet, mali fudbal, kao i za ritmičku gimnastiku. Mala sala namijenjena je za sve vrste borilačkih sportova i vještina. Sale su urađene i opremljene po najnovijim svjetskim standardima, što znači da sportska dvorana “Peki” ispunjava sve uvjete za održavanje međunarodnih takmičenja kako dvoranskih, tako i borilačkih sportova.

Jedan dio prostora u Sportsko-poslovnom centru “Peki” od skoro 2.000 kvadratnih metara planiran je za teretanu, kuglanu, restoran, bife, sportske butike i stoni tenis.

U dvorani “Peki” nalaze se kancelarije za menadžment ustanove. Otvorena je 2012. godine.


OLIMPIJSKA DVORANA "JUAN ANTONIO SAMARANCH" – ZETRA

Hokej na ledu 

Olimpijski kompleks “Zetra” nalazi se na zemljištu u obliku trougla, koje na sjeveru graniči s Olimpijskim stadionom Koševo, istočno s dodatnim fudbalskim terenima i grobljem “Sv. Josip”, a zapadno s Alipašinom ulicom. Pokriva površinu od više od sedam hektara. Vlasnik kompleksa je ZOI'84 OCS Sarajevo, pravni nasljednik Organizacionog odbora 14. zimske olimpijade.

Centar je projektiran 1978. godine kao multifunkcionalni kompleks. Projektiranje je povjereno Institutu za arhitektonsko i urbanističko planiranje iz Sarajeva, a dizajneri su sarajevski arhitekti prof. dr. Dušan Dapa i Lidumil Alikalfić. Stjecanjem 14. zimske olimpijade, izvršene su neke izmjene u projektu, a gradnja određenih objekata je napuštena.

Gradnja objekata počela je u junu 1981. godine (kamena fondacija postavljena 26. juna 1981. godine), a svečano otvorenje bilo je 14. decembra 1982. godine. Tada je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Huan Antonio Samaran (Juan Antonio Samaranch) otvorio Olimpijsku dvoranu za Svjetsko juniorsko prvenstvo u umjetničkom klizanju. Ima kapacitet od 12.000 mjesta i može da primi do 20.000 ljudi u slučaju koncerata i sličnih događaja.

SKENDERIJA

Umjetničko klizanje 

Brzo klizanje

“Mirza Delibašić” naziv je višenamjenske sportske dvorane sa pratećim objektima, namijenjenim za održavanje sportskih, kulturnih, poslovnih i zabavnih događaja. Dvorana je dobila ime po Mirzi Delibašiću, najvećem bosanskom košarkašu, koji je igrao za KK Bosna. Sala se nalazi u samom centru Sarajeva na lijevoj obali rijeke Miljacke i sagrađena je 29. oktobra 1969. Ukupna površina centra je 70.000 kvadratnih metara, a sala ima kapacitet od skoro 6.500 mjesta. Centar je bio dom lokalnog košarkaškog kluba i bivšeg prvaka Evrope Bosne.

IGMAN - VELIKO POLJE

Skijaško trčanje 

Veliko oolje na Igmanu jedna je od omiljenih lokacija Sarajelija za izlete tokom zime i ostatka godine. Smješteno usred duboke borove šume, Veliko polje jedna je od najboljih lokacija u Evropi u smislu kvaliteta zraka. Tokom zimskih mjeseci, Veliko polje idealno je za bavljenje nordijskim disciplinama skijanja, a u ovoj oblasti 1984. godine održana su takmičenja u nordijskim disciplinama tokom 14. zimskih olimpijskih igara.

Iako je jedan dio skijaških staza uništen tokom posljednjeg rata, Veliko polje i dalje ima mnogo mogućnosti da ponudi posjetiocima, kao što su staze za šetanje te za nordijske discipline, duge više od 30 kilometara. Ovu lokaciju u ljetnom periodu koriste brojni biciklisti, jer posjeduje biciklističku stazu koja važi za jednu od najpopularnijih destinacija na Velikom polju, a i tokom cijele godine ovo područje posjećuju brojni drugi sportisti i rekreativni igrači. Na Velikom polju postoji ski-iznajmljivanje s uslugom, a kao i iznajmljivanje bicikala za planinski biciklizam.

DVORIŠTA

Biatlon 

Nordijski ski-centar Dvorišta nalazi se u podnožju olimpijske ljepotice Jahorine, na nadmorskoj visini od 1.350 metara, a udaljen je skoro 14 kilometara od Pala. Dvorišta su 27. maja ove godine dobila plan regulacije i predviđeno je da postanu moderan centar za nordijsko skijanje.

U neposrednoj blizini mjesta streljaštva izgrađena je prekrasna planinska kuća za takmičare, koja se uklapa u prirodno okruženje. Dvorišta su posebna priča u ljeto. Prekrasno okruženje Jahorine teško će vas ostaviti ravnodušnim. U ljetnom periodu, Dvorišta obilaze vikend-turisti, ljubitelji prelijepe prirode, pečurki, mira i svježeg planinskog zraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.