ANALIZA

Ker-Lindzi: Ako se riješi problem Kosova i Srbije, na Balkanu ostaje još jedan - BiH

Dodaje da nema sumnje da se na svaku promjenu granica na Balkanu gleda s nervozom

Džejms Ker-Lindzi. Agencije

Avaz.ba

9.2.2019

Nema razloga da se sa strepnjom gleda na promjenu granice kao moguće rješenje kosovskog problema, poručuje istraživač na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, ekspert za jugoistočnu Evropu Džejms Ker-Lindzi (James Ker-Lindsay).

- Ako jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. nije zabrinulo međunarodnu politiku i nije vodilo ka konfliktu, zašto bi dogovor Beograda i Prištine trebalo da zabrine međunarodnu javnost - upitao je.

Međunarodna zajednica, dodaje, treba prihvatiti svako rješenje do kojeg bi dogovorom došli Srbija i Kosovo, a tako i razmjenu teritorija.

Ker-Lindzi ističe da ideju o promjeni granice i razmjeni teritorija mnogi posmatraju s pomiješanim osjećanjima, ali je bitno da lideri obje strane razgovaraju o svim opcijama.

- Sve što obje strane dogovore, trebalo bi da prihvatimo i međunarodno podržimo - smatra on.

Dodaje da nema sumnje da se na svaku promjenu granica na Balkanu gleda s nervozom, da postoji zabrinutost da bi to moglo imati negativan efekt po Bosnu i Hercegovinu.

- Međutim, aktuelna situacija u Bosni I Hercegovini je destabilizirajuća. Ako bi Beograd i Priština postigli dogovor koji bi bio prihvaćen u Vijeću sigurnosti UN-a, on bi bio u saglasnosti s međunarodnim pravom i tako ne bi imao nikakve posljedice po Bosnu i Hercegovinu. Argument da bi to utjecalo na situaciju u Bosni i Hercegovini tada ne bi stajao - rekao je on.

Objašnjava da bi to bio dogovor dvije strane i da bi to značilo da, ako bh. entitet Republika Srpska želi nešto da mijenja, mora za to da dobije odobrenje Bosne i Hercegovine.

Smatra da bi postizanje dogovora Srbije i Kosova učinilo zapadni Balkan sigurnijim okruženjem i stabilnijom regijom.

Kaže i da je rješenje konflikta između Makedonije i Grčke stvorilo "pozitivan trenutak" u regiji, koji treba iskoristiti.

- Rješenje kosovskog problema značilo bi, nakon rješenja spora Atine i Skoplja, nestajanje dva velika problema i omogućilo bi da se koncentriramo na Bosnu i Hercegovinu da od nje napravimo više evropsku zemlju - objasnio je britanski analitičar za Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.