APSURDI

„Pravda“ pojela 200.000 KM, a suđenje nije ni počelo!

Već 16 mjeseci nije pročitana optužnica

M. AŠČIĆ

10.2.2019

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je deseti put odgođen početak suđenja u predmetu "Pravda", u kojem je prvooptuženi Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH.

 Odbijena kaucija

Razlog za novo odgađanje ročišta je taj što se troje od ukupno 39 optuženih nije pojavilo u Sudu zbog bolesti. Riječ je o optuženima Izetu Musiću, Seadu Hadžiću i Edinu Arnautoviću.

Optužnica u „Pravdi“ potvrđena je još u oktobru 2017. godine, a već skoro 16 mjeseci nije pročitana. Za to vrijeme, optuženi Delimustafić nalazi se u pritvoru skoro tri godine. Njegova odbrana zatražila je da se on brani sa slobode, uz ponuđenu kauciju od milion maraka, ali je Vrhovni sud FBiH takvo rješenje odbio i vratio na ponovno odlučivanje.

Ovo je već drugi put da Kantonalni sud Sarajevo i Vrhovni sud Federacije jedan drugom vraćaju rješenja kao ping-pong loptice.

U ovom predmetu, koji se odnosi na nezakonita knjiženja nekretnina u Kantonu Sarajevo, optuženi su advokati, notari, sudije, pravobranioci... Svi se terete i za sistemsku korupciju i organizirani kriminal.

Troškovi advokata

S druge strane, samo jedno ročište košta oko 20.000 maraka, što znači da je već deseta odgoda koštala Kanton Sarajevo 200.000 KM, i to samo troškovi advokata.

Osim dvojice, svi ostali advokati dodijeljeni su po službenoj dužnosti. Dolazak jednog advokata na sud državu košta 500 maraka.

 Optuženi ne čuju

Optuženi Đokići, koji ukupno imaju 323 godine, bili su dio ovog procesa, ali je postupak razdvojen zbog bolesti. Đokići, Dobro, Dušanka, Vojko i Ratko, kako je utvrđeno, ne čuju i ne znaju ni zašto su optuženi. Iako je predmet razdvojen, suđenje, također, nikad nije počelo.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.