ODLUKE

Vlada KS dat će novčanu nagradu za informaciju o tome gdje se nalazi Gačić

A. TABAK

10.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Povodom ubistva policajca Mahira Begića, koji je sinoć upucan na dužnosti na lokalitetu Suhodol kod Tarčina, danas je održana hitna sjednica Vlade KS, a nakon toga je organizirana i pres-konferencija za medije kojoj su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar MUP-a KS Admir Katica i policijski komesar Mevludin Halilović.

Jedna od važnijih odluka koje su donesene na sjednici Vlade jeste da će biti nagrađen onaj ko bude dao tačne informacije vezane za lokaciju ubice Edina Gačića.

Ministar Katica kazao je da su na sjednici usvojili zaključak u okviru kojeg će zatražiti pomoć od drugih kantona da bi se angažirao što veći broj pripadnika policije na terenu. Formiran je i tim od trojice ministara koji će biti u stalnom kontaktu s Operativnim štabom MUP-a. Vlada KS će do okončanja potrage biti u stalnom zasjedanju.

Policijski komesar Halilović kazao je da se pretražuje teren Suhodola s ciljem pronalaska osobe za koju imaju dosta indicija da je izvršila ovo krivično djelo, on je još jednom potvrdio da se radi o Edinu Gačiću. Na području Tarčina pretražuju se napušteni objekti, odnosno vikendice i kuće.

- U potragu su uključeni i policijski pripadnici ZDK i SBK. Istragu vodi Kantonalno tužilaštvo, trenutno je na terenu helikopter FUP-a, a na raspolaganju nam stoje i helikopteri RS, međunarodne zajednice i EUFOR-a. Svi policajci su na terenu. Od jutros su uključeni i dronovi - kazao je Halilović.

Premijer Edin Forto kazao je da će pružiti svu materijalnu pomoć komesaru i MUP-u da pozovu u pomoć i druge kantone te da se u potragu uključi što veći broj policajaca. Forto je istaknuo da će svim medijima biti poslane fotografija i potjernica te da će uskoro biti raspisana i nagrada za onog ko dostavi informacije.

- Bitno nam je da se građani osjećaju sigurno i vratit ćemo sigurnost građana tako što ćemo poduzeti sve što je u našoj moći da se pronađe počinilac više ubistava. Policija će posebno nadgledati škole i vrtiće - kazao je Forto.

Kada je u pitanju otvaranje večerašnjeg EYOF-a, Forto je kazao da je događaj maksimalno osiguran, prema najvišim standardima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.