ZAHTJEVI

Iz RS traže da Vijeće ministara BiH povuče Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji

Srđan Rajčević smatra kako je Nacrt zakona suprotan ustavnim nadležnostima

U Nacrtu zakona se uopće ne spominje RS. Arhiv

Fena

11.2.2019

Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, čiji je predlagač Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, suprotan je ustavnim nadležnostima, tvrdi Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Taj zakon je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH, a iz nadležnog entitetskog ministarstva smatraju da nikako ne bi trebao ići u daljnju proceduru. 

- Na strani 44 nalazi se mišljenje Ministarstva finansija BiH iz koga se vidi da nisu stvoreni uvjeti za slanje zakona u proceduru i precizno su obrazloženi razlozi. Također, Agencija za informaciono društvo RS je dala negativno mišljenje. I Federacija BiH je navela da je u proceduri zakon za taj bh. entitet - navodi se u saopćenju iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Dodaju da je RS to pitanje uredila sopstvenim propisima i ima potpunu autonomiju uređivanja ove oblasti u skladu s ustavnim nadležnostima.

- U Nacrtu zakona se uopće ne spominje RS te kvalificirani certifikati koje izdaju organi RS, tako da se može desiti da se, ako prođe ovakav tekst, potpuno negiraju certifikati koje izdaju organi RS - navodi se u saopćenju.

Imajući u vidu sve navedeno, apeliraju na ministre iz reda srpskog naroda da utječu da se s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH povuče navedena tačka, te da se sa svim relevantnim i stvarno nadležnim nivoima vlasti u BiH usaglasi prihvatljiv tekst tog zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.