SAOPĆENJA

Smanjen priliv migranata u BiH, povećanje moguće na proljeće

Jedan od prioriteta bolja kontrola da ne bi bili preopterećeni smještajni kapaciteti u Unsko-sanskom kantonu

Ilustracija

Srna

11.2.2019

Priliv migranata u BiH znatno je smanjen zbog vremenskih uvjeta i od početka godine registrirano ih je 1.045, a budući da je povećanje moguće na proljeće, jedan od prioriteta je bolja kontrola da ne bi bili preopterećeni smještajni kapaciteti u Unsko-sanskom kantonu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti nakon sastanka Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH. 

Na teritoriju BiH trenutno se nalazi 3.900 migranata smještenih u sedam prihvatnih centara u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši.

Dragan Mektić, predsjedavajući Štaba koji je danas u Sarajevu razmatrao sigurnosnu i humanitarnu situaciju, te plan za djelovanje nadležnih institucija, upoznao je prisutne da Služba za poslove sa strancima BiH provodi proceduru preuzimanja na upravljanje prihvatnih centara u Bihaću, Bira i bivši Đački dom.

Dogovoreno je i da osobe koje su sklone vršenju krivičnih djela budu izmještane u Imigracioni centar u Istočnom Novom Sarajevu.

Prioritet i u narednom periodu bit će jačanje kontrole istočne granice BiH da bi bio smanjen broj ulazaka ilegalnih migranata.

Granična policija BiH će u narednom periodu biti popunjena sa 100 novih policajaca, a uskoro će u funkciji biti i 10 čamaca za patroliranje na rijeci Savi i Drini.

U ovoj godini su iz IPA fondova namijenjena dva miliona eura za podršku i opremanje sigurnosnih agencija u BiH.

Troškove smještaja, ishrane i liječenja migranata EU će sa 11 miliona eura finansirati posredstvom međunarodnih organizacija.  

Osim članova Štaba, koje čine predstavnici svih nadležnih institucija s nivoa države i entiteta, današnjem sastanku je prisustvovao i komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.