SAOPĆENJE

Zvizdić: Put ka NATO integracijama usko je povezan s ekonomskim napretkom BiH

Ističe da je dovoljno pogledati napredak zemalja iz susjedstva ili šireg regiona prije i poslije pristupanja savezu

Denis Zvizdić. Arhiv

Avaz.ba

11.2.2019

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, saopćio je danas da je put ka NATO integracijama usko povezan s ekonomskim napretkom Bosne i Hercegovine.

Saopćenje Denisa Zvizdića prenosimo u cijelosti.

- Politička ozbiljnost i odgovornost, mir i stabilnost, socioekonomski razvoj i borba za vladavinu prava i dostojanstvo svakog građanina BiH su ključni zadaci svih dužnosnika i političkih partija.  

Ove ciljeve BiH može dosegnuti samo kroz provođenje neophodnih reformi i kontinuiranu realizaciju aktivnosti na putu evropskih i NATO integracija.

Ovoga možda nisu svjesne antizapadno orijentirane političke snage, ili jesu, ali imaju druge uskostranačke interese, ali je svjesna nadmoćna većina građana BiH, kao i brojni prijatelji BiH iz međunarodne zajednice koji podržavaju našu državu u etapnoj realizaciji ovog ključnog vanjskopolitičkog cilja.

Zbog toga je izuzetno važno da se razobliči spin koji se ponavlja i kojim se usvajanje prvog godišnjeg državnog plana izjednačava s punim članstvom BiH u NATO savezu.

Ovakva dezinformacija ima za cilj da osnaži politike koje se protive NATO integracijama i da u drugi plan stavi raspravu o benefitima koje bi imala BiH usvajanjem ANP-a, punom aktivacijom MAP-a i daljnjim faznim napretkom prema NATO integracijama.

Zbog toga smatram važnim da podsjetim na izjave NATO dužnosnika u kojima je jasno istaknuto da je "godišnji državni program tek naredni korak u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima, uključujući efikasnije i ekonomičnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, da poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost s drugim NATO partnerima i poveća doprinos cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti".

Osim toga, na usvajanje prvog godišnjeg državnog plana za NATO, nas obavezuju i važeći pravni akti i strategije, kao što su: Zakon o odbrani, odluke Predsjedništva BiH i Strategija vanjske politike BiH.

Jednako važno, i za mlade ljude i perspektivu njihovog zapošljavanja, možda i najvažnije, jeste činjenica da je put ka NATO integracijama, osim prijeko potrebne sigurnosti, usko povezan i s ekonomskim napretkom, i privlačenjem i povećanim prilivom direktnih stranih investicija, što u konačnici vodi ka ekonomskom razvoju i otvaranju hiljada novih radnih mjesta.

Dovoljno je pogledati višestruki rast ekonomskih parametara zemalja iz susjedstva ili šireg regiona prije i poslije pristupanja NATO savezu i sve će biti potpuno jasno.

Zato predstavnici politika koje su proevropsko orijentirane i koje zagovaraju saradnju, kompromis i zajedničko djelovanje u cilju općeg dobra, kako bi stavili u funkciju ogroman bosanskohercegovački razvojni i stabilizacijski potencijal, trebaju donijeti hrabru i dugoročno opravdanu i ispravnu odluku, i glasati za usvajanje prijedlog prvog godišnjeg nacionalnog programa za 2018. i 2019. godinu, i stvoriti uvjete za mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost generacijama koje dolaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.