ALARMANTNO I dalje se bilježi srednja aktivnost virusa

Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio podatke, sedam osoba umrlo od gripe

Četiri slučaja registrirana su u Kantonu Sarajevo, dva u Tuzlanskom i jedan slučaj u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Avaz.ba
12.02.2019 16:10

Federacija BiH: Sedam smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom gripe

Foto: Ilustracija

U Federaciji BiH i dalje se bilježi srednja aktivnost virusa gripe. Oboljeli sa simptomima sličnim gripi registriraju se u svim kantonima. Ovo su podaci koje je objavio Zavod za javno zdravstvo FBiH. 

- U referalnom laboratoriju za gripu do sada je testiran 241 uzorak, od kojih je 95 (39,4 posto) pozitivno na virus gripe tip A, i to 52 uzorka na podtip A(H3N2) i 43 uzorka na podtip A(H1N1)pdm09 - objavili su na svojoj stranici.

Kako su naveli, do sada su prijavljena ukupno 72 SARI slučaja pozitivna na virus gripe, hospitalizirana na šest klinika u Federaciji BiH.

- Od početka sezone Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A. Kod tri pacijenta izoliran je podtip A(H3), kod tri pacijenta podtip A(H1N1)pdm09, dok kod jednog pacijenta nije urađena subtipizacija. Riječ je o pacijentima s popratnim hroničnim oboljenjima. Četiri slučaja registrirana su u Kantonu Sarajevo, dva u Tuzlanskom i jedan slučaj u Hercegovačko-neretvanskom kantonu - stoji u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

NA VRH