OPTUŽNICE Bivši pripadnik HVO-a

Interpol raspisao potjernicu za Ivicom Kolobarom zbog zločina u Mostaru

Sud BiH izdao nalog po zahtjevu Tužilaštva BiH

Index.hr
12.02.2019 18:35

Interpolova potjernica

Foto: Printscreen

Za bivšim pripadnikom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ivicom Kolobarom Interpol je raspisao potjernicu prema nalogu Suda BiH, koji ga tereti za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima na području Mostara tokom 1993. godine. 

Kako javljaju agencije, Sud BiH je izdao nalog za raspisivanje međunarodne potjernice po zahtjevu Tužilaštva BiH, koje provodi istragu o zločinima na području Mostara. Prema navodima s Interpolove potjernice, Kolobara posjeduje dvojno državljanstvo - BiH i Hrvatske.

Njegovo se ime spominjalo i u pravomoćnoj presudi protiv trojice nekadašnjih komandanata, stražara i pripadnika Bjelopoljske bojne HVO-a. Sud BiH osudio je na višegodišnje kazne zatvora nekadašnjeg zapovjednika HVO-a u Bijelom Polju Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića.

Proglašeni su krivima za ubistva, zatvaranja, mučenja, seksualno zlostavljanje, progon te druge zločine protiv čovječnosti nad zarobljenim Bošnjacima.

Sud BiH je optuženog Radića osudio na 21 godinu zatvora, a prilikom preuzimanja presude Županijski sud u Zagrebu je prošle godine Radiću smanjio kaznu na 12 i po godina, u skladu s odredbama krivičnog zakonodavstva Republike Hrvatske.

NA VRH