SARAJEVO

Završen sastanak SDA i HDZ-a: U prvoj polovini marta imat ćemo već definirane koalicije

K. Ke.

13.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U Centrali SDA održan je sastanak delegacija HDZ-a i SDA predvođenih predsjednicima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Sastanku su prisustvovali i Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Halid Genjac, Marinko Čavara, Vjekoslav Bevanda, Lidija Bradara i Borjana Krišto.

Tema sastanka bilo je formiranje vlasti

Na pres-konferenciji Izetbegović je rekao da je bila dobra atmosfera.

- Mislim da smo napravili još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima, na kantonalnom nivou je to već krenulo. Cijenim da ćemo u prvoj polovini marta imati već definirane koalicije. Napravili smo još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima. Mislim da ćemo uskoro imati kompletiran dio bošnjačkog dijela koalicije - rekao je Izetbegović.

Bilo je riječi i o prioritetima na koje se treba fokusirati, evropski put BiH, NATO put BiH, razvoj privrede, brzo kreiranje novih radnih mjesta, izgradnja infrastrukture, zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz BiH, dodao je.

- Poseban detalj je bio konstituiranje novog saziva u Domu narodu Parlamenta FBiH. Cijenim da bismo mogli već u prvoj polovini iduće sedmice imati konstituiranje Doma naroda. Atmosfera je bila dobra, što je za nas vrlo važno i mislim da idemo u pravom smjeru - kazao je Izetbegović.

Dragan Čović je kazao da je današnji sastanak bio korektan i pun razumijevanja. 

Čović je kazao da je razgovarano o saradnji dvije stranke, vanjskoj politici (EU i NATO putu) i uspostavi vlasti u BiH. Dodao je da je saradnja SDA i HDZ-a nužna za bolje odnose, napredak i očuvanje BiH.

- Što se tiče EU i NATO puta, za HDZ BiH to nema nikakve alternativu. Svaki predstavnik HDZ-a i HNS-a na svim nivoima to jasno iskazuju. Trebamo tražiti rješenja s partnerima u tome kako napraviti iskorak - rekao je Čović.

Dotakao se i teme o formiranju Vijeća ministara i kazao da se to mora uraditi što prije, bez bilo kakvih uvjetovanja.

- Na nivou FBiH sam siguran da ćemo, kada CIK donese konačnu odluku, do kraja iduće sedmice imati usvojen budžet. Smatram da imamo kvalitetnu većinu i da smo relaksirali odnose u državi - istaknuo je Čović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Čović je kazao da je imao u posljednje vrijeme nekoliko sastanaka s delegacijom SNSD-a, odnosno predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom, te s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Predsjednik SDA rekao je da HDZ nikada nije uvjetovao bošnjačku komponentu, ističući da će SDA, najvjerovatnije, iduće sedmice imati sastanak s PDA, SBB-om i A-SDA te da će ih SDA zvati na sastanak pojedinačno. Kako kaže, te stranke imaju pravo da nastupaju kao blok. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.