ODLUČENO

Evropski parlament usvojio Rezoluciju: EU očekuje jedinstvenu, cjelovitu i funkcionalnu BiH

Jasenko Selimović istakao za "Avaz" kako je dobro da se u Prijedlogu rezolucije navodi puno stvari koje Unija očekuje

Evropski parlament. Arhiv

Avaz.ba

13.2.2019

Evropski parlament usvojio je danas većinom Rezoluciju izvjestioca Kristijana Dan Prede (Cristian) o Bosni i Hercegovini. 

Za Rezoluciju je glasalo 468 zastupnika, 123 su bila protiv, a 83 suzdržano, od ukupno 674 evropska zastupnika koji su pristupili glasanju. 

Jasenko Selimović, poslanik Evropskog parlamenta, istakao je za "Avaz" kako EU očekuje jedinstvenu, cjelovitu i funkcionalnu BiH.

I on je učestvovao u diskusiji o BiH koja je održana na plenarnom zasjedanju u Strazburu. U svom govoru istakao je i da stanje u BiH nije tako crno, kako se često nastoji predstaviti.

Tekst Rezolucije EP-a o BiH, kako je planirano, usvojen je danas.

- Dakle, ideja nekakve federalizacije je propala i to je dobro. A dobro je i da se u Prijedlogu rezolucije navodi puno stvari koje Unija očekuje od BiH. Radi se o istinskim reformama kojih nema ili su urađene vrlo sporo i nisu završene. Posebno se ističu poboljšanje stanja vladavine prava, depolitizacija sudstva, završetak reforme javne uprave. Jednom riječju, reforme koje daju efikasniju upravu i osiguravaju bolji život građana – pojasnio je Selimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.