CRNE BROJKE

Epidemija virusa u jeku: Gripa uzela 47 života

Prema iskustvima, gripa će trajati do sredine marta. Ilustracija

Piše: A. NUHANOVIĆ

13.2.2019

Broj umrlih od gripe u našoj zemlji svakim danom sve je veći. Zbog komplikacija od tog virusa do sada je život izgubilo čak 47 osoba! Riječ je o najvećem broju umrlih otkako se prati gripa u BiH. Prošlogodišnja sezona odnijela je 23 života.

Šest klinika

Zabrinjava što je intenzitet cirkulacije virusa veći nego ranijih godina.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, kako nam je jučer potvrđeno, od početka sezone prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tipa A.

- Riječ je o pacijentima s popratnim hroničnim oboljenjima. Četiri slučaja registrirana su u Kantonu Sarajevo, dva u Tuzlanskom i jedan slučaj u Hercegovačko-neretvanskom kantonu - pokazuju najnoviji podaci iz Zavoda.

Do sada su prijavljena 72 slučaja teške respiratorne infekcije pozitivne na virus gripe, hospitalizirani su smješteni na šest klinika u Federaciji BiH. Iz Zavoda navode da u BiH svake godine bude registrirano od 30.000 do 40.000 osoba sa simptomima sličnim gripi.

Od komplikacija usljed gripe umrle su još dvije osobe, a registrirali su ih kantonalni zavodi. Riječ je o trogodišnjoj djevojčici iz Zenice i pacijentu iz Tuzle.

Dosta je gora situacija u RS, gdje je od početka sezone, prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, prijavljeno 49.405 slučajeva akutnih respiratornih infekcija, 15.144 slučaja bolesti sličnih gripi i 495 slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija.

- Domovi zdravlja RS prijavili su 3.907 slučajeva akutnih respiratornih infekcija, dok je oboljenja sličnih gripi 1.881 - navode iz Instituta.

Istaknuto je da je u RS od početka sezone od gripe umrlo 38 osoba.

Teško procijeniti

Epidemiolozi navode da se sada nalazimo u šestoj sedmici otkako traje nadzor nad gripom, a prema njihovim procjenama, visoki intenzitet cirkulacije virusa nastavit će se još najmanje tri sedmice.

Stručnjaci kažu da je teško procijeniti koliko će gripa trajati, ali, prema iskustvima, uglavnom potraje do sredine marta.

Brojke 

38 umrlih od gripe u RS

7 umrlih registrirano u ZZO FBiH

2 umrlih registrirano u kantonima

6 sedmica traje nadzor nad gripom


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.