CIKBiH Nakon potvrde rezultata posrednih izbora

Tufekčić: Očekujem da sjednica Doma naroda bude zakazana do naredne srijede

Dnevni red dogovaraju stranke

S. D.
14.02.2019 11:09

Tufekčić: Sjednica naredne sedmice

Foto: Arhiv

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila rezultate posrednih izbora i dodijelila do sada ukupno 53 od 58 potrebnih mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH, očekuje se sazivanje sjednice tog doma, na kojoj bi bio konstituiran novi saziv ovog zakonodavnog tijela u FBiH. 

Podsjećamo, do sada je izabrano ukupno 55 delegata, no za dvoje iz reda ostalih čeka se pravomoćnost odluke o potvrđivanju mandata.  

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH, ranije je najavila da će sazvati sjednicu onda kada rezultati budu potvrđeni i objavljeni u Službenom listu. 

S obzirom na to da Bradara nije dostupna za izjave, ne zna se kada će ona to i učiniti sada kad su stvoreni uvjeti da to i učini.

Jasenko Tufekčić, zamjenik predsjedavajuće Doma, za „Avaz“ je kazao da smatra da sjednicu nije moguće zakazati danas.

- Stručne službe Doma naroda trebale bi dostaviti materijale novoizabranim delegatima. Prema ranijim dogovorima, sjednica bi trebala biti zakazana do sredine iduće sedmice. Očekujem da do naredne srijede bude zakazana konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH. Odluku kako će i šta će biti na dnevnom redu, vjerovatno, će dogovarati same stranke koje participiraju u Domu – kaže Tufekčić, dodajući da, ukoliko se odluči da na sjednici bude i Zakon o budžetu za ovu godinu koji je Predstavnički dom već usvojio, onda to iziskuje vrijeme za dostavu materijala delegatima koji se moraju upoznati sa svim dokumentima.

Komentari

NA VRH