POTVRĐENO

Dalida Burzić imenovana za novu sutkinju Suda BiH

Inače, Stanić, Stupar i Kapetanović izglasani su jednoglasno, dok je za Burzić glasalo 10 članova VSTV-a, a dva su bila protiv

M.R.S. - M. Aš.

14.2.2019

Dalida Burzić, Stanko Blagić, Braco Stupar i Amir Kapetanović nove su sudije Suda BiH.

Njih je danas na sjednici imenovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, nakon provedene konkursne procedure. 

Raspravu je izazvalo pitanje imenovanja Burzić, glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo, koja je na kraju imenovana sa dva glasa protiv i deset za.

Kada je riječ o Burzić, Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao je da je završen disciplinski postupak protiv nje, da je Prvostepena disciplinska komisija donijela odluku koja će ovih dana biti objavljena, ali i da ta disciplinska tužba ne diskvalificira kandidata. 


Podsjetimo da je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podnio disciplinsku prijavu protiv Burzić zbog komunikacije s porodicom Memić i istupa u javnosti o tom predmetu.

- Ne postoji ništa što bi dovelo u pitanje izbor ovog kandidata. Nikakve dokumente nismo dobili - rekao je Tegeltija.

Monika Mijić, član VSTV-a, rekla je da će biti suzdržana kod izbora Burzić.

- Šta bi to vijeće trebalo dobiti? Znamo šta se veže za Dalidu Burzić, šta je slučaj "Memić". Vijeće mora biti oprezno, a opreza nema. Znamo da su to natpisi, ali znamo i razmjere slučaja "Memić" - obrazložila je Mijić.

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a, istakla je da organi nisu donijeli nikakvu odluku, ni disciplinsku ni tužilačku.

- Ako Tužilaštvo otvori istragu, zna se koji je postupak - dodala je Jukić. Tegeltija je napomenuo da nisu dobili bilo kakvu odluku, kao što bi bila naredba o provođenju istrage, koja dovodi u pitanje integritet Burzić.

Mijić je odgovorila da, dok traje ova afera, dok ne istekne mandat Burzić, Vijeće ima debele razloge da je ne imenuje u ovom trenutku.

- Vijeće neće učiniti nepravdu ni prema kandidatkinji ni prema javnosti. Bit će natječaja, trebat će sudija. Ne dovodim u pitanje integritet kandidata, ali nije vrijeme - dodala je Mijić, napomenuvši da Burzić treba ostati na funkciji glavne tužiteljice do kraja mandata, dok se ne razbistri situacija.

Jadranka Ivanović, član VSTV-a, naglasila je da se ne mogu opredjeljivati prema aferama, te da treba da se izuzmu od prejudiciranja pravomoćnih odluka.

- Disciplinski postupak koji nije okončan ne može biti smetnja, kao ni krivični. Poštujmo persumpcije, legalisti smo - dodala je Ivanović.

Član VSTV-a Amila Kunosić kazala da će biti protiv izbora Burzić, jer smatra da treba ostati na poziciji do isteka mandata.

Inače, Burzić je glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, Blagić je tužilac Tužilaštva BiH, Stupar je sudija Kantonalnog suda u Sarajevu, a Kapetanović sudija Okružnog suda u Banjoj Luci.

Inače, Blagić, Stupar i Kapetanović izglasani su jednoglasno, dok je za Burzić glasalo 10 članova VSTV-a, a dva su bila protiv.

Dalida Burzić, odlukom VSTV-a, za glavnu kantonalnu tužiteljicu imenovana je 2014., a mandat joj važi do kraja tekuće godine. Prema proceduri, nju će na ovoj poziciji zamijeniti neko od njene tri zamjenice, a VSTV će danas donijeti odluku ko će to biti. Zamjenice Dalide Burzić su Aida Topalović, Berina Alihodžić i Anika Kešelj. U narednim danima trebao bi biti raspisan konkurs za glavnog kantonalnog tužioca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.