SARAJEVO

Održana komemoracija povodom smrti profesora Ljubomira Berberovića

Bio je nosilac brojnih visokih priznanja za naučni, stručni i društveni rad

Avaz.ba

14.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Zajednička komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH, Univerziteta u Sarajevu, Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99“ i Srpskog građanskog vijeća, povodom smrti akademika Ljubomira Berberovića, održana je u Sarajevu u zgradi Akademije nauka i umjetnosti BiH u 12 sati. 

U prepunoj sali Akademije nauka i umjetnosti BiH, porodica, kolege i brojni prijatelji prisjetili su se lika i djela uvaženog profesora Berberovića.

Berberović je rođen 1933. godine u Sarajevu. Studirao je medicinu, biologiju i filozofiju na univerzitetima u Ljubljani i Sarajevu. Diplomirao je biologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (Prirodno-matematički odsjek, grupa biologija, 1958). Izabran je za asistenta na istom odsjeku 1959. godine. Od 1961. stalno je zaposlen na Odsjeku za biologiju Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Februara 1964. godine odbranio je doktorsku disertaciju “Mikroevolucija vrste Eobania vermiculata na srednje jadranskom primorju i ostrvima”, na istom fakultetu.

Za docenta na predmetu Organska evolucija sa genetikom izabran je juna 1964. godine, za vanrednog profesora januara 1970. godine, a za redovnog profesora juna 1975. godine. Predavao je genetiku, evoluciju, antropologiju i druge predmete na više fakulteta Sarajevskog univerziteta, kao i na drugim univerzitetima u zemlji i inozemstvu.

Akademik Berberović autor je velikog broja naučnih, stručnih i naučno-popularnih publikacija. Bio je nosilac brojnih visokih priznanja za naučni, stručni i društveni rad.

Sahrana će biti obavljena u 15.15 sati na gradskom groblju Bare, saopćeno je iz ANUBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.