STAVOVI

Radmanović: Poslije NATO-a, RS bi mogao promijeniti stav i prema EU

Postojao je snažan pritisak međunarodne zajednice kada je riječ o opredjeljenju BiH da ide prema NATO-u i donošenju zakona 2005. godine

Avaz.ba

14.2.2019

Postoje uvjeti za formiranje vlasti u BiH, ali jasno je i da postoje opstrukcije, kazao je u intervjuu "Jedan“ na BHT-u zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović. 

Krajem prošle sedmice u Mostaru lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je poslije razgovora s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da će, ako se nastave opstrukcije i ako saznaju da bošnjačke stranke imaju plan B, dati odgovor.

Na pitanje kakav je odgovor SNSD-a, Radmanović je odgovorio - da su mislili da je važno da kažu, odmah bi rekli kakav je odgovor. 

- Jasno je da postoje opstrukcije. Uvjeti za formiranje Vijeća ministara su postojali. Jedna većina od 23 poslanika je izabrala Kolegij Predstavničkog doma PSBiH. Ona može da se dograđuje, povećava i ona je trebala pristupiti izboru Vijeća ministara. Zakon je rekao da 15 dana, nakon našeg izbora, Predsjedništvo BiH treba to uraditi. Milorad Dodik je bio spreman to uraditi. Dakle, opstrukcija postoji. Drugi dio da imamo odgovor, znači „znamo šta radite i nećemo dozvoliti da ovo sve zajedno propadne“. Dakle, odgovor nije usmjeren protiv drugih. Odgovor je korak koji će riješiti neko pitanje. Ovo se mora riješiti, moguće i promjenom većine, koja i sada nije čvrsta. Razgovori posljednjih dana pokazuju da će se to ipak riješiti, bez obzira na tvrde stavove SDA - rekao je Radmanović.

Republika Srpska mogla bi promijeniti stav prema članstvu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, kao i za NATO, ali se to neće desiti u dogledno vrijeme, ocjenjuje Radmanović. 

- Tako je kako je s NATO-om, a moguće je i s Evropskom unijom. Mislim da se to neće desiti, ali, ako se ovako nastavi ponašati EU, morat će biti određenih promjena. Objasnit ću. S ovog prostora svi, što je jedna od rijetkih stvari u BiH, jesmo da idemo u Evropsku uniju. Trudimo se oko toga, bez obzira na to što smo spori, teško ispunjavamo obaveze. Primili su u EU one koji su gori nego mi. Nas neće. Strpljivo čekamo, slušamo, radimo, molimo ih. Moram reći da, kada pogledate šta radi Evropska unija, onda ništa ne vidite ovdje, osim što dođu, sastanče, hoće da ih slušamo, a ništa ne rješavaju. Kažu: „niste ispunili obaveze“, i to je tačno. Mi smo tu vrlo spori, a za sporost su krivi i oni - istakao je on.

Postojao je snažan pritisak međunarodne zajednice kada je riječ o opredjeljenju BiH da ide prema NATO-u i donošenju zakona 2005. godine da se osnuju Oružane snage (OS) BiH i usvoji zakon o OSBiH, u kojem su „prošle neke stvari koje nisu za zakon“, tvrdi Radmanović. To je bila osnova za, kako navodi, potpisivanje sporazuma Partnerstvo za mir i 2009. godine aplikacije Bosne i Hercegovine za MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO). Situacija je sada drugačija.

- Na bazi i odluka parlamenta Republike Srpske, došlo je do aplikacije BiH za NATO, koju sam i ja potpisao, što stalno spominju u posljednje vrijeme, a predsjedavajući potpisuje što tri člana Predsjedništva BiH odluče. Paralelno s tim, jačala je potreba o neutralnosti i snaga protiv pritiska međunarodne zajednice, odnosno slabio je pritisak međunarodne zajednice ukupno. Prošle godine smo, poslije nekoliko godina razmišljanja, došli do Rezolucije Narodne skupštine RS o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti koja poništava onu deklaraciju od prije deset godina, a koja je govorila da idemo u NATO. Sada niko iz RS ne može glasati za NATO - dodao je Radmanović.

U intervjuu "Jedan", koji je na programu večeras od 22.15 sati na BHT 1, Radmanović je govorio o saradnji SNSD-a s HDZ-om BiH, pregovorima sa SDA i SDS-om, položaju Srba u Federaciji, ulozi Ureda visokog predstavnika u BiH, ruskom utjecaju na Balkanu, slučaju ''Dragičević''...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.