RAZGOVOR

Kristijan Dan Preda za "Avaz": Požurite s odgovorima, raspoloženje u Evropskoj uniji se brzo mijenja

Ove godine imat ćemo izbore za Evropski parlament i niko ne zna kakav će biti njegov sastav

Preda: Ne trebaju nam priče, već djela

Piše: S. NUMANOVIĆ

15.2.2019

Evropski parlament ostaje snažna uzdanica za integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. No, ta podrška ne smije se shvatati olako. Nama trebaju pozitivni signali od vlasti BiH. Hoćemo da vidimo da se država kreće naprijed, da se provode reforme koje građani traže, a ne da se svako malo nalazite u nekoj blokadi koju su izazvali političari.  

Usvojena rezolucija

Ove godine imat ćemo izbore za Evropski parlament i niko ne zna kakav će biti njegov sastav nakon toga. Ako se nastave sadašnji trendovi, svjedočit ćemo usponu ekstremista i desnice i ljevice. To će stvari učiniti još više nepredvidivim.

Tokom rasprave o BiH vidjeli smo samo izolirane glasove koji se protive proširenju EU. Ali, to bi se moglo prilično promijeniti. Upravo to mora biti dodatni motiv da ubrzate svoje integracijske procese u EU i napredujete najbrže što možete, poručuje Kristijan Dan Preda (Cristian). On je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH i jučer mu je usvojen Prijedlog rezolucije o našoj zemlji.

Preda u razgovoru za "Dnevni avaz" u nekoliko navrata poziva bh. političare da se dogovore i da se vlast na svim nivoima formira.

- To vam mora biti apsolutni prioritet - ističe.

Svako daljnje razvlačenje direktno će štetiti BiH, jer će ona u Briselu biti shvaćena kao neozbiljna.

- Onda, odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije trebaju se što prije finalizirati, ako hoćete utjecati na mišljenje koje se već piše i ako hoćete da, u konačnici, dobijete pozitivan stav na vašu aplikaciju za članstvo u EU - govori Preda dalje.

On apelira i da počne institucionalna saradnja evropskog i bh. parlamenta te da se odmah pokrenu ekonomske i političke reforme koje i Brisel zagovara.

- BiH treba pokazati konkretne rezultate, ako misli ubijediti članice EU da zaslužuje status kandidata - naglašava Preda.

Redovne poruke

Izvjestilac za BiH kaže i da se iz evropskih institucija redovno šalju poruke i prema našoj zemlji.

No, domaći političari čuju samo ono što njima odgovara "i to koriste za unutrašnje političke obračune".

- Mislim da dolazi vrijeme kada sve to mora prestati. Deklaracije i priča o tome da ste opredijeljeni za EU više nisu dovoljne ako nisu praćene konkretnim djelima - kaže Preda.

Ne trebaju nam Dejtoni, treba nam Brisel 

- Ne sviđa mi se uopće taj izraz Dejton 2 ili Dejton 2.0. Različiti ljudi različito gledaju na ove oznake. A relativno je jednostavno sazvati ovaj ili onaj Dejton. No, nimalo nije jednostavno razumjeti šta ćete s time.

Stoga, preferiram da se od Dejtona pokrenemo prema Briselu. U nekom smislu i to je stereotip, ali bar ima nekog smisla sve dok smo sasvim jasni šta to znači i u kojem tačno pravcu i kako se BiH treba kretati. Ali je sasvim jasno da BiH mora biti funkcionalna država u kojoj se postižu evropski standardi u zaštiti ljudskih prava, temeljnih sloboda i vladavine zakona, a ne da je svega toga svakodnevno manje i manje - ocjena je Prede.

Crveno svjetlo

- U svakom tekstu rezolucije EP o BiH, a bilo ih je podosta, istaknuto je poštovanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i jedinstva BiH.

Unija je snažno privržena tom principu i crveno je svjetlo automatski upaljeno ako bilo ko pokuša te postulate dovesti u pitanje – poručuje Preda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.