DIJASPORA

Bosanci i Hercegovci nižu sportske uspjehe, ali i humanitarne akcije

Žele okupiti mlade ljude, očuvati tradiciju, zajedništvo, historiju, jezik, države iz koje dolaze

Fudbalski klub „Bosna“: Doživljavaju ekspanziju

N. SMAJOVIĆ

15.2.2019

Bosanaca i Hercegovaca ima širom svijeta, jedna od organiziranijih zajednica nalazi se u Njemačkoj, a upravo iz njemačkog Dizeldorfa stiže nam jedna lijepa sportska, ali i humana priča. Naime, od 1993.godine u ovom njemačkom gradu egzistira i fudbalski klub oko kojeg su okupljenji Bosanci i Hercegovci, a naziv kluba je jednostavan FK „Bosna“.

Ima i stranaca

– Od osnivanja, pa do danas, imali smo uspona i padova, ali od 2013.godine doživljavamo pravu ekspanziju, kako sportsku, tako i u brojnim drugim segmentima koje pokrivamo – kazao nam je Dženan Redžić, jedan od ljudi koji se brinu o ovom klubu.

Fudbalski klub „Bosna“ u svojim redovima ima i stranaca, ali okosnicu ekipe čine Bosanci i Hercegovci. Tu su i brojni sponzori bez kojih bi bilo teško bilo šta uraditi, a iz kluba su se zahvalili Izetu Deliću, Fetahu Ismiću, Elviru Bešiću, Mirku Baševiću, te brojnim drugim entuzijastima koji omogućavaju nesmetan rad kluba.

Redžić: Mladima usaditi ljudske vrijednosti

- Osim sportskog i takmičarskog dijela, „Bosna“ želi okupiti s ovog područja prevashodno mlade Bosance i Hercegovce, istrgnuti ih od drugih pošasti, uliti im ljudske vrijednosti, humanitarno djelovati kad god za to imamo mogućnosti, ali i o očuvati tradiciju, zajedništvo, historiju, jezik, države iz koje dolazimo, naše jedine Bosne i Hercegovine – kaže Redžić.

Velika akcija

Međutim, sportski segment je samo jedan od segmenata kojim se bave u ovom klubu, a česta su okupljanja, druženja, te humanitarne akcije kad god je moguće.

– Iza nas su brojne humanitarne akcije koje smo do sada realizirali, a istaknuo bih svakako sjajnu organizaciju prilikom poplava u našoj domovini 2014.godine, kada smo se u kratkom roku okupili, organizirali, te uspjeli sprovesti jednu veliku akciju, te pomoći naše ljude u domovini – ispričao nam je povremeni kapiten ekipe Hazim Muharemović.

Regionalna liga

U sportskom segmentu protekle dvije godine donijele su sjajne rezultate, pa se tako klub iz godine u godinu takmičarski podiže. Uz brojna pojačanja koja su stigla ove zime, za očekivati je da u narednom periodu klub sa imenom „Bosna“ zaigra možda i u regionalnoj njemačkoj ligi (četvrti rang).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.