OTVORENO

Magazinović pitao Vijeće ministara BiH, OSA-u i SIPA-u je li 4G mreža osigurana od zloupotreba

Postavljanjem navedenih zastupničkih pitanja želim ukazati na informatičku sigurnost kao važan resurs svake države, ali i postojanje sve sofisticiranijih prijetnji u cyber-prostoru, naveo Magazinović

Piše: K. Ke.

15.2.2019

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDP) zatražio je od Vijeća ministara BiH, OSA-e i SIPA-e da mu dostave informacije o tome jesu li poduzete mjere zaštite od eventualnih zloupotreba telekomunikacijskih mreža prilikom uvođenja 4G mreže.

Svoje zastupničko pitanje adresirao je na predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, zamjeniku ministra prometa i komunikacija Sašu Dalipagića, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Pericu Stanića i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića.

- Jesu li se vodile bilo kakve aktivnosti u pravcu zadovoljavanja preduvjeta u procesima nabavki i stranih ulaganja kako bismo mogli tvrditi da će sigurnost građana i države biti neupitna? Pri tome podrazumijevam sastanke, iniciranje rasprave u institucijama i između institucija, analize, upozorenja institucijama čija je direktna nadležnost nabavka opreme i slično? Imate li saznanja o tome učestvuju li u procesu nabavki opreme za 4G kompanije podložne kontroli stranih vlada? Možete li s odgovornošću tvrditi da se u procesu uvođenja 4G mreže sve aktivnosti vode u skladu s najvišim sigurnosnim standardima i da se može garantirati da neće biti narušena sigurnost države i njenih građana te privatnost buduće komunikacije i prijenosa podataka korištenjem 4G mreže - pitao je Magazinović.

U svom obraziloženju je napisao da je, imajući u vidu da je BiH jedina evropska zemlja koja nema pokrivenost 4G mrežom te da je proces uvođenja 4G mreže u toku, veoma važno da Parlamentarna skupština BiH i javnost budu upoznati šta se poduzima u smislu mjera zaštite od eventualnih zloupotreba telekomunikacijskih mreža i stvaranja pretpostavki za osiguranje maksimalne cyber-sigurnosti.

- Postavljanjem navedenih zastupničkih pitanja želim ukazati na informatičku sigurnost kao važan resurs svake države, ali i postojanje sve sofisticiranijih prijetnji u cyber-prostoru. Kritični element nacionalne sigurnosti je svakako sigurnost telekomunikacijskih mreža i usluga koje igraju ključnu ulogu u ukupnoj sigurnosti društva, a privlačne su za cyber-napade. Zbog toga se prioritetom u smislu sigurnosti mogu smatrati i nabavke vezane za telekomunikacije, projektno finansiranje, strane investicije i licenciranje te o svemu tome treba voditi računa od samog početka, prije nego što budu instalirane potencijalno kompromitirane mreže i dugoročno bude narušena sigurnost države i građana - naveo je Magazinović.

Kako kaže, logično bi bilo da se institucije zalažu za sigurne telekomunikacione mreže te bi bilo dobro da i javnost obavijeste o tome koje su sve mjere poduzete kako bi se zaštitila i država i građani te omogućio siguran protok podataka i zaštita privatnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.