ZAHTJEVI

SDP TK traži od Centrale da im da nove upute s kim da formiraju vlast

Kako kažu, javnost treba znati da je poslije općih izbora 2018. godine na političkoj sceni došlo do blokovskog svrstavanja političkih subjekata u Skupštini TK

Razmatrana aktuelna politička situacija. Arhiv

Avaz.ba

15.2.2019

Kantonalni odbor SDP-a BiH Tuzla obavijestio je javnost da je na 12. sjednici Kantonalnog odbora, proširenoj užim rukovodstvima Gradske i općinskih organizacija SDP-a BiH u TK, razmatrana aktuelna politička situacija na području Tuzlanskog kantona.

- Isto tako Kantonalni odbor SDP-a BiH Tuzla je mišljenja da je i PDA, koja je neposredno pred opće izbore 2018. godine postala iz SDA i koju su formirali bivši visokopozicionirani članovi SDA, etnonacionalna stranka, te će prema njoj zauzimati stavove u skladu sa zaključcima Glavnog odbora SDP-a BiH - piše u saopćenju za javnost.

Kako kažu, javnost treba znati da je poslije općih izbora 2018. godine na političkoj sceni došlo do blokovskog svrstavanja političkih subjekata u Skupštini TK. Tako da jedan blok čine tzv. Bh. blok (SDP, DF i NS) sa ukupno 15 zastupnika, drugi blok čine SDA i SBiH sa 11 zastupnika i treći blok čine PDA i SBB.  

- Iz navedenog jasno proizilazi, da bi se došlo do stabilne skupštinske većine koju čini najmanje 18 zastupnika u Skupštini TK, mora doći do saradnje između dva politička bloka. Kantonalna organizacija SDP-a BiH Tuzla svjesna odgovornosti prema građanima i članovima, svjesni političke snage koju imamo kroz osvojenih 10 mandata i dva člana rukovodstva Skupštine TK, te njihove ključne uloge o imenovanju predsjednika Skupštine i mandatara Vlade TK, sugerira Predsjedništvu i Glavnom odboru SDP-a BiH da, u slučaju blokade političkih procesa zbog nemogućnosti uspostavljanja nove skupštinske većine i nemogućnosti formiranja Vlade Tuzlanskog kantona, još jedanput razmotri specifičnu društveno-političku situaciju u TK i u skladu s tim donese adekvatne odluke - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.