S LICA MJESTA

U Istočnom Sarajevu zatvoren 14. EYOF

Gašenjem olimpijskog plamena te oficijelnim i zabavnim programom u Istočnom Sarajevu ispred zgrade Gradske uprave završava se sportski spektakl

Avaz.ba

15.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+81

20:57

U Istočnom Sarajevu spuštena je zastava EYOF-a čime je zvanično završen ovaj sportski spektakl.

Na EYOF-u se takmičilo 911 sportista od 14 do 18 godina iz 46 evropskih zemalja koji su se nadmetali u osam različitih sportova.

Bosnu i Hercegovinu je na EYOF-u predstavljalo 29 sportista i trenera i to u disciplinama: alpsko skijanje, ski-trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje. Zastavu je na otvaranju igara nosila Esma Alić (alpsko skijanje), ali nijedan bh. takmičar nije uspio osvojiti medalju.

Najuspješniji su Norvežani sa 12 medalja, od kojih šest zlatnih, jedno srebro i pet bronzi. Druga je Švicarska također sa 12 medalja, po pet zlatnih i srebrenih i dvije bronze, dok su na trećem mjestu mladi sportisti Francuske (11).

20:51

- Ovih pet dana bilo je mjesto života - rekao je Milorad Dodik.

Istakao je da su svi bili okupljeni oko velike ideje.

- Pravo vrijeme je bilo da pošaljemo sliku s ovih prostora sasvim drugu od one koja je išla proteklih godina - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

20:40

Prisutnima se obratio Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva. On je rekao da se nada da će se nakon EYOF-a dobar glas o Istočnom Sarajevu čuti daleko i da su se pokazali kao dobri domaćini, te da su s ovim trasirali put za organizaciju drugih takmičenja.

- Plamen mira koji smo nedavno donijeli iz Rima nam je bio potreban i neophodan - poručio je Vuković.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva je rekao da je ovaj projekt okupio sve danas zahvaljujući svojoj pozitivnoj strani.

- Zahvaljujući EYOF-u upoznali smo i ugostili divne ljude iz mnogih zemalja, okupili smo se oko projekta koji nas je povezao sjajnim vrijednostima. Svi smo pobijedili, pobijedio je sport, pobijedila je mladost, pobijedila je budućnost - rekao je Skaka.

Izet Rađo, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH, zahvalio se mladim sportistima što su donijeli dobru energiju i vratili olimpijski duh u BiH.

- Zahvaljujem se i volonterima. Bez vas EYOF ne bi imao ni boju ni miris ni ukus. Hvala vam. I dva grada, jedan san. hvala vam. Sada je naš san postao stvarnost - istakao je Rađo.

20:34

Članovi Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić stigli su na ceremoniju u Istočnom Sarajevu. Intonirana je himna Bosne i Hercegovine.

19:50

Pobjednicima današnjih takmičenja na EYOF-u dodjeljuju se medalje.

19:10 

Završen koncert “Van Gogha”. Pristižu brojni takmičari.

18:05

Počeo je koncert "Van Gogha". Rok grupa podigla je atmosferu do usijanja.


17:50

Gašenjem olimpijskog plamena te oficijelnim i zabavnim programom u Istočnom Sarajevu ispred zgrade Gradske uprave završava se Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF).

U Istočnom Sarajevu sve je spremno za spektakularno zatvaranje EYOF-a, a brojni posjetioci počeli okupili su se ispred Administrativnog centra gdje će biti održana ceremonija.

Prisustvovat će svi takmičari, predstavnici olimpijskih nacionalnih komiteta, tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine te ostali predstavnici političkog i diplomatskog života u BiH.

Organizatori su se pobrinuli i za bogat zabavni program, koji je počeo u 18 sati koncertom popularne rok grupe "Van Gogh", a nakon ceremonije zatvaranja prisutne će dugo u noć, uz spektakularan vatromet, zabavljati grupa "Miligram".


Građani sa kojima smo razgovarali su oduševljeni i rekli su da je EYOF donio pozitivnu energiju u BiH. Jedna od njih je Aleksandra Jovančić.

- Bila sam i na Koševo na ceremoniji otvorenja. Posebna se euforija osjećala, kao i večeras. Organizacija je super, radujemo se koncertima. Jedina zamjerka je što smo udaljeni previše od bine - kazala nam je Jovančić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.