IZBOR Šef Ureda Vijeća Evrope u BiH

Štefanek: Nova Delegacija BiH u PS Vijeća Evrope mora se suočiti s izazovima

Evropa je primijetila EYOF i sretan sam što su se oba entiteta, Federacija i Republika Srpska, ujedinila u organiziranju ovogodišnjih igara

Fena
16.02.2019 10:38

Štefanek: Prisustvovao EYOF-u

Nakon okončanja procesa formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, očekuje se izbor novih članova Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Novi članovi će se, kazao je u razgovoru za Fenu šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek, morati suočiti s brojnim izazovima, kao što je kriza koja se odnosi na nesudjelovanje delegacije Ruske Federacije, a i "moguća izmjena Poslovnika trebat će biti riješena".

- Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) ima veoma tešku i važnu godinu ispred sebe. Naglasak će biti na sjednici u junu, kada će PSVE izabrati novog generalnog sekretara Vijeća Evrope za narednih pet godina - rekao je Štefanek.

Vijeće Evrope u ovoj godini nastavlja projekt "Škola političkih studija (SPS) BiH", koju će pohađati trideset mladih. Oni će, prema riječima Štefaneka, moći sudjelovati na Svjetskom forumu za demokratiju u Strazburu u novembru 2019. godine.

- Škola će im pružiti kvalitetnu obuku kako bi se pojavili novi demokratski lideri i povećavalo njihovo razumijevanje demokratskih vrijednosti, a čime bi se osnažili da vode promjenu prema istinskom demokratskom upravljanju u BiH. SPS je velika vrijednost, iskustvo i vrlo dobra referenca za mlade ljude. Ako pogledate listu alumnista, naći ćete imena mnogih uspješnih bh. političara - navodi Štefanek.

Zahvaljujući Vijeću Evrope, okončan je projekt čiji je cilj bio reintegracija nasilnih i ekstremnih zatvorenika u Bosni i Hercegovini.

Govoreći koliko je BiH potrebno za uspješnu reintegraciju zatvorenika u društvo, napominje da radikalizam i nasilni ekstremizam ne poznaju granice i da je to uvijek regionalni i međunarodni problem.

- Nijedno društvo nije imuno na radikalizam i nasilni ekstremizam, a BiH nije iznimka od toga. Rješavanje uzroka radikalizma i nasilnog ekstremizma zahtijeva djelovanje svih vlasti - vjerskih, zdravstvenih, obrazovnih, policijskih, pravosudnih i drugih organa da rade zajedno. Dobro je prepoznati da postoji dovoljan konsenzus da BiH treba poduzeti više koraka u tom pogledu. Najvažniji aspekt je poboljšanje ekonomskih prilika i zato je podrška EU agendi najveći prioritet za BiH - kaže Štefanek.

Međunarodna zajednica u BiH je ubrzala donatorske programe usmjerene na deradikalizaciju i reintegraciju. Završen je jedan pilot-program vezan za potporu reintegraciji nasilnih i ekstremističkih zatvorenika u BiH koji je financirala britanska vlada u martu 2018. godine.

- Upravo prošlog mjeseca pokrenuli smo novi 24-mjesečni projekt, koji zajednički podržavaju britanska vlada i Ured USAID-a u BiH, a koji predstavlja nastavak projekta koji finansira britanska vlada od 2018. godine. Projekt će se provoditi u bliskoj saradnji s partnerima iz Ministarstava pravde BiH, Federacije i Republike Srpske i njihovih partnera iz državnih i entitetskih agencija za provedbu zakona, službi socijalne skrbi, kao i organizacija civilnog društva i drugih relevantnih aktera. Ne radi se samo o reintegraciji nego je vrlo važan i preventivni aspekt. Sprečavanje radikalizacije u zatvorima i dalje predstavlja značajan izazov u mnogim zemljama. Na temelju naučenih lekcija naših lokalnih partnera i najbolje prakse EU, također ćemo se usredotočiti na programe prevencije u zatvorima - istakao je Štefánek.

U dosadašnjem radu podržao je brojne sportske aktivnosti u BiH, među kojima je međunarodni omladinski turnir "Football Friends" jer je, kako kaže, sport vrlo važan alat posebno za mlade ljude kako bi se okupili.

- Sudjelovao sam na prvom turniru "Football Friends 2017", a zatim i u 2018. i bio sam zadivljen duhom mladih fudbalera, profesionalnih i amatera, iz svih bivših jugoslavenskih republika. Pomirenje je vrlo važno, posebno u mjestima kao što je Foča s tužnom istorijom tokom rata 1992.-1995. Fudbal je fenomen, a Vijeće Evrope s UEFA-om priprema jedan zanimljiv projekt u BiH i Crnoj Gori i nadam se da će se to ostvariti u bliskoj budućnosti - rekao je Štefanek.

Budući da je pažljivo pratio Zimske olimpijske igre 1984. godine, nada se da je održavanje Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih 2019. uspjelo vratiti olimpijski duh u Bosni i Hercegovini.

- Evropa je primijetila EYOF i sretan sam što su se oba entiteta, Federacija i Republika Srpska, ujedinila u organiziranju ovogodišnjih igara, kojima sam prisustvovao - poručio je u razgovoru za Fenu šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek.

Komentari

NA VRH