ZAHTJEVI

Sindikat Agencije za lijekove BiH traži veće plaće: Bit ćemo prinuđeni na štrajk

Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta čekaju deset godina

Rustemović: Ozbiljno pristupiti realizaciji datih obećanja. Arhiv

Avaz.ba

16.2.2019

Stručno vijeće Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine naredne sedmice će raspravljati o povećanju plaća uposlenicima, ali Sindikat Agencije izražava nezadovoljstvo jer će se, prema njihovim saznanjima, predlagati selektivno uvećanje plaća u samo određenim sektorima Agencije.

Predsjednik Sindikata Ramo Rustemović kaže kako su radnici spremni na štrajk ako svi uposleni ne dobiju povećanje plaća.

Oštro se suprotstavljam takvom prijedlogu i ne želim da se nepravda ispravlja novom nepravdom koja će u konačnici dovesti do nezadovoljstva i suprotstavljenosti određenih sektora koji su bitni u funkcioniranju Agencije. Svaki zaposlenik u Agenciji zaslužuje i zavređuje bolji materijani status. Molim predsjednika Stručnog vijeća Vedrana Marčinka i sve članove Vijeća da imaju na umu ovo moje upozorenje prilikom donošenja ovakvih odluka. Predlažem, ako postoji zakonsko uporište, da svi uposleni dobiju povećanje plaća. Ako se u skorije vrijeme ne poboljša materijalni status uposlenih, bit ćemo prinuđeni na štrajk. To nam nije cilj te molimo sve one koji odlučuju o ovim pitanjima da ozbiljno pristupe realizaciji datih obećanja - rekao nam je Rustemović.

Podsjećamo, Kontrolni laboratorij Agencije za lijekove BiH je član Ervopske mreže službenih laboratorija za kontrolu lijekova (OMCL mreža), i kao takav posluje po standardima ISO 17025.

Pri ulasku u Agenciju, Kontrolni laboratorij je imao 54 zaposlenika, a sada broji 42 zaposlenika. Ministar civilnih poslova Adil Osmanović nedavno je urgentno reagirao i odobrio prijem šest stručnih osoba.  

Iz Sindikata Agencije ističu kako to nisu nova zapošljavanja, već popunjavanje radnih mjesta odlaskom u mirovinu i prelaskom stručnjaka u druge institucije zbog lošeg materijalnog statusa.

Rustemović dodaje kako Agenciju uglavnom čine visokostručni kadrovi, farmaceuti, ljekari, farmaceutski tehničari i drugo administrativno osoblje koje je osposobljeno za ovako visoko sofisticirane poslove.

Agencija za lijekove nije birokratska institucija, donosi novac u budžet, tako da smo prošle godine oko 11 miliona KM zaradili, a vrlo malo povukli za plaće i druge materijalne troškove. Sindikat Agencije za lijekove je u posljednjih mjesec imao dva sastanka sa ministrom civilnih poslova na temu poboljšanja materijalnog statusa uposlenih i u tom smislu su nam data obećanja za povećanje primanja. Ovim putem upozoravam da se ne radi o povećanju, jer smo mi ušli u Agenciju iz grupacije zdravstenih radnika koji su imali veća primanja, a samim ulaskom nama je osnovica nekoliko puta smanjivana odlukom Vijeća ministara tako da smo dijelili sudbinu birokratsko administrativnog aparata na nivou zajedničkih institucija Vijeća ministara -  rekao je Rustemović. 

Direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak sa zadovoljstvom je prihvatio incijativu Sindikata Agencije i Ministarstva civilnih poslova te u punom kapacitetu stavio službu za pravne i ekonomske poslove na iznalaženje mogućnosti povećanja plaća.

Podsjetimo, Agencija je u septembru prošle godine dobila novi menadžment koji je obećao da će raditi ubrzano na rješavanju ovih problema. Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta čekaju deset godina. Sve ove godine poručuju vlastima kako nisu obične birokrate i da ih prestanu tako tretirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.