ZVORNIK

Ademović: Mijenjanjem toka Drinjače ,neko nas želi ponovo otjerati iz naših kuća

Prema nezvaničnim informacijama mini centrale u dijelu rijeke Drinjače u Glodima grade 

A. Bajrić

Avaz.ba

16.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

Stotinjak mještana bošnjačkog sela Glodi kod Zvornika danas je mirnim protestima iskazalo protivljenje uzurpaciji, odnosno mijenjanju toka rijeke Drinjače u dijelu kojim rijeka protiče kroz njihovo selo, a zarad gradnje mini centrale, zasad nepoznatih i investitora i graditelja.  

Naime, nakon što je u rejonu Glodi u završenoj fazi gradnja već jedne mini centrale za čije potrebe je već izbušeno brdo poviše sela, nepoznati graditelji krenuli su sa ispitivanjem terena za gradnju druge mini centrale. I, to na području milićke općine, za čije bi potrebe došlo do prekida toka rijeke Drinjače u Glodima i njena voda bi bila preusmjerena tunelom čije se bušenje priprema kroz susjedno brdo. Tako da bi od zacrtanog skretanja ove rijeke , petnaestak kilometara njenog korita nizvodno, skoro ostalo bez vode.

-Nakon 1992,godine selo Glodi je zadesila druga muka koja prijeti da nas ponovo iseli sa ovih prostora. Po našem selu hodaju ljudi sa lošim namjerama, koji pokušavaju da mimo naše volje krenu sa bušenjem brda i kroz te bušotine preusmjere tok Drinjače koja život znači za sve nas. Kada smo ih prije izvjesnog vremena spriječili da krenu sa bušenjem, počeli su preko policije da nam prijete. Danas smo ovdje da javnosti kažemo svoj stav. Mi nismo protiv gradnje mini centrala, ali jesmo protiv uzurpacije naše rijeke i naše imovine. Neka ih grade ispod, a ne iznad sela. Mora se znati, dođe li do preusmjeravanja toka rijeke kroz tunel koji se treba probiti kroz ovo brdo mještani Glodi koji su se nakon rata vratili u svoje kuće bit će prisiljeni na iseljavanje – kazao je na skupu Mehmed Ademović, povratnik u Glodi.

I Ademović, kao i još desetak mještana, povratkom u Glodi krenuli su sa gradnjom privrednih subjekata u kojima zapošljavaju mnoge svoje komšije . Svi oni pozivaju bošnjačke predstavnike u vlasti Republike Srpske, ali i one koji se izdaju za zaštitnike bošnjačkih interesa u Sarajevu da zaustave njihov novi progon iz Podrinja koji se provodi stvaranjem nemogućih uslova za opstanak u ovim krajevima.

Također, mještani Glodi podsjećaju da imaju nezvanične informacije da mini centrale u dijelu rijeke Drinjače u Glodima grade zajednički srbijanski i domaći investitori, čija imena niko ne zna, a da je koncesiju na gradnju, čak sedam mini centrala na ovoj rijeci izdalo nadležno ministarstvo Vlade RS, bez bilo kakvog informisanja mještana o tome šta će se graditi.

-Oni koji grade mini centrale moraju poštovati stav građana u mjestima u kojima se grade. Gradnjom ove dvije mini centrale uništava se život ovoga sela. Nažalost građani nemaju mehanizma da zaustave uzurpaciju ove rijeke koja znači život za sve njih. Uz rijeku su njihovo zemljište, njihove kuće Ovdje sam da im kao njihov predstavnik u vlasti Grada Zvornika dam punu podršku i lično ću učiniti sve što zakon dozvoljava da se zaustavi ovo bezvlašće – kazao nam je Mersad Mehmedović predsjednik Gradske Skupštine Zvornik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.