INTERVJU

Osporavanje genocida u Srebrenici je saučesništvo i ruganje pravdi

David: Nedostaju zakoni da je negiranje zločina također zločin

E. SKOKIĆ

17.2.2019


Filip David, književnik i intelektualac iz Beograda, u intervjuu za “Avaz” ističe da je formiranje komisija RS za istraživanje zločina u Srebrenici i Sarajevu pokazatelj da se malo toga promijenilo.

- Osporavajući Srebrenicu, neki političari na vlasti nastavljaju nacionalističku i populističku politiku koja nam je od početka devedesetih donijela toliko nesreća i tragedija i iznova podstrekavaju nove razmirice, sukobe i nove tragedije – kaže David.

Jedina istina

Vlada RS već je jednom usvojila izvještaj o Srebrenici. Petnaest godina kasnije formirali su komisiju i dali zadatak za utvrđivanje “nove istine”?

- To je za duboko žaljenje, svjedočanstvo da vlasti u Republici Srpskoj tjeraju inat i vode politiku novog zaoštravanja koje nikome dobro donijeti neće. Nedostaju zakoni, kao u Njemačkoj i nekim drugim zemljama, da je negiranje ratnih zločina kažnjivo djelo i samo po sebi takođe zločin.

Je li krajnja namjera vlasti u RS relativizacija genocida i zločina?

- Naravno, izvan svake sumnje, jeste. Međunarodni sud u Hagu zločin u Srebrenici proglasio je za genocid i to je jedina važeća istina koja se mora prihvatiti i poštovati, koja je obavezujuća, a svako sadašnje i buduće osporavanje presude predstavlja saučesništvo i ruganje pravdi.

Svi na gubitku

Ko će biti, uvjetno govoreći, dobitnik kada formirana komisija završi posao? Narodi u BiH i regionu ili članovi komisije koji će svoj rad masno naplatiti?

- Svi su na gubitku, osim onih koji u tom problematičnom poslu učestvuju. Na savjesti je članova komisija što svjesno prihvataju da učestvuju u takvoj manipulaciji. Danas se, to je očevidno, sve može kupiti, samo treba odrediti cijenu.

Sramotan čin

Može li se ljudima koji su imenovani u komisije vjerovati?

- Ne znam prave motive članova komisija, niti njihove biografije. Neka od tih imena, poput Gideona Grajfa, sve se češće pojavljuje u srpskoj štampi. Njegove izjave o broju stradalih u ustaškom logoru smrti u Jasenovcu osporili su ozbiljni istraživači. To dovodi u pitanje Grajfovu obaviještenost i pouzdanost. Žalosno je da su stratišta kao što su Jasenovac, Staro sajmište u Beogradu ili sada Srebrenica postala predmet političkih zloupotreba. To je uvreda za sve žrtve. Osporavanje genocida u Srebrenici sramotan je čin koji nimalo ne doprinosi pomirenju, nego jedino raspirivanju najgorih strasti nad grobovima žrtava.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.