SARAJEVO

Američki ambasador u BiH Erik Nelson predao kopije akreditivnih pisama

Služio u brojnim diplomatskim misijama SAD, uključujući Njemačku

Nelson i Bešić. Arhiv

S. K.

18.2.2019

Novoimenovani ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Džordž Nelson (Eric George) danas je Mirsadu Bešiću, načelniku Odjela za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova BiH, uručio kopije akreditivnih pisama.

To je, kako saznajemo uobičajena procedura, kopije akreditiva predaju se u Ministarstvo vanjskih poslova, a originale predsjedavajućem Predsjedništva BiH. "Avaz" saznaje da bi ambasador Nelson sutra trebao predati akreditivna pisma Miloradu Dodiku.  

Nelson je stigao jučer u Sarajevo, a prije dolaska u BiH položio je svečanu zakletvu. On je preuzeo dužnost od Morin Kormak (Maureen Cormack), dosadašnje ambasadorice SAD u BiH.

Prilikom saslušanja pred komitetom za vanjske poslove Senata u oktobru 2018. Nelson je izjavio da će Sjedinjene Američke Države ostati čvrste u podupiranju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da će zemlju pokušati pomjeriti naprijed.

Nelson je služio u brojnim diplomatskim misijama SAD, uključujući Njemačku. Tečno govori španski, njemački i italijanski jezik. Obrazovanje je stekao na Univerzitetu u Teksasu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.