BIHAĆ

Doktori medicine i stomatologije u USK stupili u generalni štrajk

Životno ugroženim pacijentima odmah se pruža neophodna medicinska pomoć, dok se trenutno ne tretiraju „hladni slučajevi“

Ilustracija. Arhiv

Fena

18.2.2019

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona (USK) jutros je stupio u generalni štrajk zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora, odnosno izostanka drugog povećanja plaće koje je bilo dogovoreno još za novembar prošle godine. 

- Nažalost, jutros je počeo štrajk u svim zdravstvenim ustanovama USK. Iako su kolege u nekim ustanovama dobile dogovoreno drugo povećanje plaće, oni su u duhu sindikalne i kolegijalne solidarnosti u potpunosti podržali štrajk. Drugo povećanje plaće nije ukalkulirano doktorima zaposlenim u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“, Općoj bolnici u Sanskom Mostu, te Domu zdravlja u Bihaću, što je negdje oko 70 posto doktora koji rade na području kantona - rekao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona Nedim Kurtagić.

Iz Sindikata su istakli kako više ne žele biti strpljivi ili fleksibilni te da neće odustati od svojih zahtjeva.

- Bili smo fleksibilni još kod pregovaranja i potpisivanja kolektivnog ugovora. Zatim smo na mjesec i zamrznuli štrajk, ali sada ovo više nema smisla. Nažalost, ne mogu reći ni da sam optimista, ali istrajat ćemo u svojim zahtjevima - riječi su Kurtagića.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović napomenula je kako je Vlada USK planirala određena finansijska sredstva za pomoć ovim zdravstvenim ustanovama, ali da do usvajanja budžeta ne mogu ništa konkretno uraditi.

- Zaista je žalosno da ljekari moraju na ovaj način tražiti ono što im po zakonu pripada. Međutim, mi smo sada u izuzetno teškoj situaciji, jer do usvajanja budžeta nismo u mogućnosti ništa uraditi. To će, vjerovatno, biti krajem marta i ja sam na to upozorila predstavnike Sindikata na jednom od sastanaka njihovog Upravnog odbora. Planirali smo novac za ovo u budžetu za 2019. godinu, ali smo do njegovog usvajanja nemoćni - dodala je ministrica Ćemalović.

Doktori medicine i stomatologije na području Unsko-sanskog kantona potvrdili su kako se štrajk odvija po Zakonu o štrajku te da se poštuju odredbe Sporazuma o minimumu poslova za vrijeme generalnog štrajka. Životno ugroženim pacijentima odmah se pruža neophodna medicinska pomoć, dok se trenutno ne tretiraju „hladni slučajevi“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.