MOSTAR

Čović: Četiri mjesta u Domu naroda Federalnog parlamenta su sigurna, a izvjesno je i peto

Nije htio komentirati navode o imenovanjima na ključne pozicije u FBiH

Čović: Nema uvjetovanja. M. Smajkić

M. Sm.

18.2.2019

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je tokom pauze na današnjem zasjedanju Predsjedništva ove stranke u Mostaru izjavio da će u srijedu sigurno biti izabrano vodstvo Doma naroda Federacije BiH, ali i da će biti izabrani predstavnici za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Vjerujemo i naše nastojanje je da bismo, kada je u pitanju državna razina, trebali imati mandatara za Vijeće ministara BiH u narednih sedam dana, odnosno, na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, a da bi se to desilo, morat ćemo još jednom sjesti međusobno, odnosno, svi oni koji pretendiraju da budu dio vlasti na razini BiH. Kada je riječ o federalnoj razini vlasti, dobit ćemo zakonodavnu, sasvim je jasno, u srijedu kroz Dom naroda i Predstavnički dom, a što se tiče izvršne vlasti, imamo je do trenutka dok pronađemo partnera u konačnici s kojim možemo provesti programsku strategiju, koja je isključivo programska, a nije za fotelja i gdje mi imamo vrlo jasan stav o izbornom zakonodavstvu i kao preduvjet za kandidatski status koji bi mogao biti, eventualno, ove godine - rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a nije htio komentirati navode o imenovanjima na ključne pozicije u FBiH.

- Da ne ulazim u to, nekad se pogodi nešto od toga svega, a kada bih govorio šta se pogodilo, a šta nije, bio bih nekorektan. Što se tiče Doma naroda države, mi ćemo ujutro SIP-u poslati naše liste, imat ćemo za pet mjesta u Domu naroda svoje predstavnike, četiri su sasvim izvjesna, a ja mislim i peto. Ko će biti na tim listama, vidjet ćemo, a ono što je moja želja jeste da na tim listama budu dvije dame - rekao je Čović.

Iznio je da bi volio da što prije bude izabran novi saziv Vijeća ministara BiH, ali za to, rekao je, treba dogovor s partnerima o čemu će se razgovarati u naredna dva, tri dana, primarno između SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH.

Upitan o tome jesu li organi HDZ-a BiH usvojili zaključak da se bez usvajanja Izbornog zakona BiH ne ide u formiranje vlasti, Čović je rekao da nema uvjetovanja.

- Mi smo svoj program, u ime HNS-a, predstavili, a to znači da nam treba izborno zakonodavstvo da više nikad ne dođemo u situaciju da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH, kao što sada imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva, da više nikada ne raspravljamo o tome hoćemo li imati izbore za Grad Mostar iduće godine, to trebamo završiti, to je i preduvjet za kandidatski status, želimo ekonomsku i socijalnu stabilnost, tako da smo tome predani i da se vrlo jasno razumijemo, tu uvjetovanja nema. To je partner s kojim tražimo da provedemo nešto zajedničko. O tome smo detaljno razgovarali sa SDA i ako bi oni do kraja to prihvatili, onda smo problem riješili - kazao je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.